Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Politieke protesten bij wedstrijd Armenie-Turkije

9 sep
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

JEREVAN – Met striemende fluitconcerten van het thuispubliek en politieke protesten van Armeense nationalisten hebben de aartsvijanden Turkije en Armenie hun eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK 2010 gespeeld.

Turkije, de halve finalist van het EK van deze zomer, had geen enkel probleem met het onervaren Armeense nationale elftal, dat amper tot aanvallen kwam en geen enkele uitgespeelde kans wist te creeren. Tuncay Sanli werkte de bal in de 61ste minuut achter doelman Roman Berezovski. En ver in de tweede helft zorgde de Turkse spits Semih Senturk met een kopbal voor de eindstand 2-0.

Tot grote vreugde van de ruim honderd Turkse journalisten, enkele tientallen Turkse supporters en de Turkse president Abdullah Gül. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat een Turks staatshoofd voet op Armeense bodem zette. Turkije en Armenie hebben geen diplomatieke betrekkingen en de grens tussen beide landen is sinds 1993 door Turkije gesloten. Er bestaat grote onenigheid tussen beide landen of de massamoorden door Turken en Koerden op Armeense burgers in 1915 een systematische poging was van de Turkse leiders om het Armeense volk uit te roeien.

De Armeense president Serge Sarkisian had president Gül uitgenodigd om samen met hem de wedstrijd te bekijken in het Hrazdan stadion in de hoofdstad Jerevan. Gül had twee maanden nodig om een besluit te nemen over de uitnodiging en te besluiten tot een bliksembezoek van zes uur aan Jerevan. Vlak voor de wedstrijd arriveerde hij in het stadion. Hij zat in de VIP-loge achter speciaal voor deze wedstrijd geinstalleerd kogelvrij glas en werd omringd door 50 lijfwachten en acht scherpschutters. Zijn presidentiele vliegtuig werd geescorteerd door Turkse gevechtshelikopters.

Veel Armeense supporters juichten en zwaaiden toen de Turkse president naar het publiek zwaaide, maar tientallen nationalisten op de tribune tegenover de presidentiele loge ontvouwden spandoeken met de eisen ‘Erkenning’ (van de genocide) en ‘Smartegeld’ (voor de nabestaanden van de slachtoffers).

In het vak waar een handjevol Turkse suipporters zaten, werden echter ook verzoenende spandoeken omhoog gehouden. ‘Tijd voor een grenzeloze broederschap’, een dankbetuiging aan het adres van de Armeense en Turkse president en ‘Arda (aanvoerder van het Turkse elftal) pass de bal naar Sargis (aanvoerder van de Armeniers). Het was een initiatief van elf Turken, die lid zijn van de actiegroep ‘Jonge Burgers’ en naar Jerevan waren gereisd om steun te betuigen aan het streven van Armenie om de betrekkingen tussen beide buurlanden te normaliseren en een eeuw van bittere vijandschap achter zich te laten.

Harout Simonian, een Turkse Armenier die al 31 jaar in Amstelveen woont, was ook in het stadion dat vlakbij het monument voor de Armeense genocide ligt. “Het was voor mij een hele bijzondere gebeurtenis. Ik moest tijdens de wedstrijd ook steeds aan de geschiedenis denken. Het initiatief van de jonge Turken om die spandoeken voor verbroedering te ontvouwen vond ik heel mooi. Ik werd er emotioneel van”.

Simonian zegt te hopen dat het bezoek van de Turkse president een eerste stap zal zijn voor een normalisering van de betrekkingen tussen de twee volkeren. “Ik hoop dat het bezoek een goed vervolg krijgt en dat de grens weer open gaat”.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch