Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Emotionele interland in de schaduw van politiek

6 sep
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Eerste wedstrijd tussen nationale teams van Turkije en Armenie in de geschiedenis

 

Aan de rand van de Armeense hoofdstad Jerevan wordt met man en macht gewerkt om het Hrazdan voetbalstadion tip top in orde te krijgen. De verveloze en verrotte banken op de tribunes zijn gesloopt en worden nu voorzien van moderne plastic kuipstoeltjes in de nationale kleuren van Armenie: rood, blauw en perzik oranje/geel.


Op het middenveld zijn twee oude klusjesmannen in de brandende zon bezig om kale plekken in de allesbehalve professionele grasmat weg te werken. Verse graszoden worden op maat gesneden en zorvuldig in de weggestoken grond geplaatst. Elders op het veld krijgt het gras met grote kracht water uit een brandweerspuit.

Metaalarbeiders voeren nieuwe ijzeren hekken aan, die door lassers aan elkaar worden gelast. Splinternieuwe dugouts arriveren. Haratun Keheyian (78), de directeur van het stadion, die in zijn jonge jaren aanvoerder was van de club Ararat, laat met trots de nieuwe perszaal zien: met dezelfde kuipstoeltjes als op de tribunes, maar in de neutrale kleur wit.

 

 

 

 

 

Het ouderwetse, uit de Sovjet-tijd daterende stadion, krijgt een grondige opknapbeurt.Voor een bijzondere wedstrijd en een bijzondere hoge gast. Vanavond speelt het nationale team van Armenie voor het eerst in de geschiedenis tegen het elftal van aartsvijand Turkije. De eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika in de groep waarin ook Belgie, Spanje, Bosnie-Herzegovina en Estonie zijn ingedeeld.

Armenie wil een goede beurt maken en daarom worden kosten noch moeite gespaard om het stadion te moderniseren. Dat was meer dan nodig. Net als de meeste flats, kantoren en andere gebouwen uit de Sovjettijd was het verwaarloosd en grauw. Veel achterstallig onderhoud: afgebladderde verf, roestige hekken en overal betonrot.

“We hebben ruim 2 miljoen dollar uitgetrokken voor de renovatie van dit stadion dat in de jaren 60 werd gebouwd”, zegt Tamara Sarkisian, van de Hrazdan Holding die het stadion exploiteert. “In maart hebben we samen met onze Duitse partner Seel de plannen afgerond en in april zijn we begonnen met sloop- en herstelwerkzaamheden. Vijf maanden lang is er door een ploeg van 200 man aan de vernieuwing van het stadion gewerkt”.

De president van Armenie heeft het Turkse staatshoofd, Abdullah Gül, uitgenodigd om samen met hem de wedstrijd in het stadion bij te wonen. Een zeer ongewoon initiatief, want Turkije heeft geen diplomatieke betrekkingen met buurland Armenie en heeft zijn grens sinds 1993 gesloten.

Het wordt een zwaar beladen wedstrijd vanavond tegen Turkije. Vergelijkbaar met Nederland tegen Duitsland, maar dan emotioneler. De ‘Armeense genocide’ hangt als een zwarte schaduw over deze ontmoeting tussen de nationale teams van het christelijke Armenie en het islamitische Turkije. Volgens de Armeniers en veel vooraanstaande historici hebben de Turkse leiders in 1915 naar schatting 1,5 miljoen weerloze Armeense mannen, vrouwen en kinderen laten afslachten, verhongeren en executeren. Het was in hun ogen een bewuste en systematische poging om het Armeense volk uit te roeien. Turkije spreekt dat fel tegen en stelt dat er zowel christelijke Armeniers als Turkse moslims omkwamen tijdens het bloedvergieten.

Armenie is kleiner dan Belgie, heeft maar 3 miljoen inwoners en is een dwergstaatje op het gebied van voetbal. Schaken is de nationale sport in deze voormalige Sovjet-staat, die in 1991 onafhankelijk werd. Elk dorp heeft een schaakclub, maar geen voetbalclub. In de nationale competitie spelen maar acht teams. Hoewel voetbal aan populariteit begint te winnen, zitten er bij interlands gemiddeld niet meer dan 10.000 supporters in het nationale Hrazdan stadion. “Zodra bekend was dat Armenie de openingswedstrijd voor de kwalifiactaie van het WK 2010 tegen buurland Turkije zou spelen, waren alle kaartjes in no time uitverkocht”, zegt Armen Akhiyan, tv-verslaggever bij Yerkir Media. “Dit is een hele bijzondere wedstrijd die mogelijk kan leiden tot betere relaties met Turkije. Daarom heeft iedereen het over de wedstrijd, ook mensen die geen belangstelling hebben voor voetbal. De verwachtingen zijn zeer hoog gespannen, vooral politiek”.

De veiligheidsmaatregelen zullen ongewoon streng zijn om ongeregeldheden te voorkomen. Turkse supporters zullen er amper zijn, omdat de Turkse voetbalbond de 2500 kaarten waarop Turkije recht had, niet wilde verspreiden. De enige Turkse supporters op de tribune zullen de bijna honderd Turkse journalisten zijn.
Edgar Manucharyan, een aanvallende middenvelder die onder contract staat bij Ajax, is ook geselecteerd. “We moeten deze wedstrijd gewoon winnen”, zegt hij na de laatste training. We spelen een 4-5-1 systeem en we hebben heel het stadion achter ons. Dus we hebben een goede kans”.

De Deense coach Jan Poulsen is voorzichtiger. Hij noemt zichzelf een ‘realistische optimist’. “Turkije is de nummer 10 is op de wereldranglijst van de FIFA. Armenie staat op nummer 98. Wij zijn de underdog, maar de druk om te winnen ligt bij de Turken.”

Het wordt voor het Turkse elftal extra zwaar om in deze vijandige omgeving te spelen. In een wedstrijd die wordt overschaduwd door politiek. Dat realiseert ook de Turkse coach Fatih Terim zich. “Onze tegenstander bereidt zich met speciale motivatie voor op dit duel. Maar voor ons is dit gewoon een voetbalwedstrijd geen oorlog. We kunnen de last van de geschiedenis niet op onze schouders dragen. Doen we dat wel, dan zal dat onze prestatie negatief beinvloeden”.

 

 

 

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch