Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Bidden in Edirne tegen ‘vliegende’ potloodventer

18 aug
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – De oude Osmaanse hoofdstad Edirne, in de noordwestelijke hoek van Turkije vlakbij de grens met Griekenland en Bulgarije, haalt zelden de krantenkolommen. Een uitzondering is natuurlijk het uit 1360 stammende jaarlijkse zomerfestival waar geoliede worstelaars in kniebroeken van waterbuffelleer om de titel ‘de sterkste Turk’ strijden.

De afgelopen weken echter halen bizarre berichten uit het voormalige Adrianopel de landelijke pers. Talloze bewoners houden heel de nacht de wacht in de hoop een geheimzinnige man te kunnen pakken die zijn geslacht aan vooral oude vrouwen laat zien en volgens velen ‘vliegend over de daken’ steeds weer weet te ontsnappen.

Arif Kiskac, een van de bewoners in de buurt waar de potloodventer het vaakst is gesignaleerd, zei tegen een lokale verslaggever: ‘Hij is fors van postuur en heeft een donkere huid. Hij draagt een gestreept shirt en omdat hij vliegensvlug van het ene naar het andere dak rent, hebben we hem nog niet kunnen grijpen’. De geheimzinnige kwelgeest springt van het ene naar het andere dak. Kapotte dakpannen zijn er volgens de buurtbewoners het bewijs van.

Mannen in de buurt staan met stokken en pistolen klaar en waken elke nacht. Veel oudere vrouwen hebben slapeloze nachten uit angst dat de exhibitionist bij hen zal opduiken. Buurtbewoonster Gülizar Demirkilit vertelt dat ze ‘s nachts soms met 250 mensen een klopjacht houden om hem te pakken te krijgen. ‘Eerst geloofde ik die wilde verhalen niet, maar toen ik hem zag viel ik flauw en werd ik naar het ziekenhuis gebracht’.

De politie is ook betrokken bij de zoektocht naar de mysterieuze man en doet alle moeite om de gealarmeerde buurtbewoners tot bedaren te brengen. Enkele dagen geleden sloegen opgewonden mannen de voorruit kapot van een auto waarin een vrijend paartje zat, omdat de man voldeed aan het signalement van de potloodventer. 

De ‘vieze man’, zoals de buurtbewoners de kwelgeest noemen, zou de buurt terroriseren om de bewoners te straffen, omdat ze het graf van een plaatselijke heilige onteerd zouden hebben.

Sommigen vermoeden dat het de geest van de heilige is die zich in verschillende gedaanten aan de de bewoners openbaart. Volgens veel vrouwen is de geest soms een man, maar andere keren ook een dier dat plotseling in hun hun slaapkamer opduikt. Deuren gaan vanzelf open en dicht en het licht gaat om onverklaarbare wijze aan en uit.

Om de geest en de bewoners tot bedaren te brengen besloten enkele leiders in de buurt om een gezamenlijke maaltijd en gebedsdienst te organiseren.

Ze zamelden geld in om 150 kilo rijst en vlees te kopen. In de straten werden lange rijen tafels neergezet om de gezamenlijke maaltijd te serveren. Ongeveer drieduizend bewoners namen deel aan de maaltijd en het gebed dat werd geleid door imams. Of het de boze geest tot bedaren heeft gebracht is nog onzeker, maar de buurtbewoners hebben een zekere geestelijke rust gevonden en berichten over de mysterieuze potloodvernter zijn de afgelopen dagen niet meer in de kranten gesignaleerd.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch