Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Omstreden bezoek van president Ahmadinejad aan Turkije

15 aug
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is gisteren in Istanbul gearriveerd voor een controversieel werkbezoek aan Turkije. Het nucleaire programma van Iran en de aanleg van een pijpleiding voor het transport van gas uit Iran naar Turkije en Europa staan bovenaan de agenda.

Het is het eerste bezoek van de omstreden Iraanse politicus aan een Navo-bondgenoot en is daarom een diplomatieke coup voor Iran.

Westese bondgenoten van Turkije – vooral Israel en de Verenigde Staten – kritiseren het initiatief van de Turkse president Abdullah Gül, omdat het wordt gezien als een ondermijning van het westerse beleid om Iran te isoleren en onder druk te zetten wegens zijn nucleaire ambities.

Gül en premier Erdogan zullen Ahmadinejad duidelijk maken dat ook Turkije tegen Iraanse kernwapens is, maar vindt dat het ontwikkelen van kernenergie het recht van ieder land is en dat het huidige geschil met vreedzame middelen dient te worden opgelost en niet met bombardementen.

De toenadering tot Iran is onderdeel van een assertiever buitenlandse beleid dat Turkije voert sinds het aantreden van de islamitische AK partij in 2002. Ankara probeert een invloedrijke factor voor vrede en stabiliteit te worden in de regio. De verbeterde relaties met zijn islamitische buren – Syrie, Irak en Iran – zijn geen indicaties dat Turkije zich afkeert van zijn westerse bondgenoten, maar dat Turkije zich bevrijdt van zijn ‘introverte en xenofobische buitenlandse beleid’, aldus columnist Mustafa Akyol.

Turkije hoopt dat al zijn inspanningen om te bemiddelen – tussen Israel en Syrie; Pakistan en Afghanistan; tussen de partijen in Irak – niet alleen zullen leiden tot meer stabiliteit, maar ook tot verkiezing als een van de tien niet-permanente leden van de Veiligheidsraad voor 2009 en 2010.

Terwijl de Verenigde Staten en hun westerse bondgenoten in de Veiligheidsraad van de VN aandringen op het aanscherpen van de bestaande sancties tegen Iran versterkt Navo-bondgenoot Turkije op allerlei manieren zijn politieke en economische banden met buurland Iran.

Israel heeft de Turkse ambassadeur op het matje geroepen om zijn ongenoegen duidelijk te maken over het bezoek van een politicus ‘die de Holocaust ontkent en hem met dit bezoek legitimiteit verschaft’. Israel ziet Iran als zijn gevaarlijkste vijand in de regio. Ahmadinejad heeft gedreigd Israel ‘van de kaart te vegen’. Israel vreest dat Teheran een kernmacht wordt als het niet wordt gedwongen te stoppen met het verrijken van uranium en het verder ontwikkelen van zijn kerntechnologie.

Turkije, een niet-Arabisch moslim-land met een strikt seculiere staatsstructuur, is een belangrijke militaire bondgenoot van Israel in de regio. In 1996 ondertekenden beide landen een akkoord voor militaire samenwerking.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch