Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse gans in de rouw

5 aug
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn 12 reacties

Onze wijk Kadikoy kent vele kleurrijke karakters, maar Rodi de gans is de meest bijzondere. Meestal is hij te vinden in de buurt van het Grieks-orthodoxe kerkje Ayla Efimia of even verderop bij het oude Ottomaanse fonteintje naast een viswinkel. Vroeg in de ochtend wanneer ik de kranten haal is hij al op inspectietocht. Hij kijkt hoe het personeel van de talloze restaurantjes de rommel van de vorige avond opruimt en voorbereidingen treft voor een nieuwe dag.

Rodi houdt de middenstanders in de gaten die hun waar beginnen uit te stallen – vis, kruiden, groenten – en even verderop in de andere straten de etalegepoppen buiten worden gezet net als de schoenen, de kantoorstoelen en de zitzakken. Een Koerdische drager zit met een lege mand naast zich te wachten op een vrachtje. Even verderop zitten mannen voor een groentestalletje een baal hazelnoten te pellen.

Onze gans loopt dan langs de kleine buurtmoskee waar vaak een man staat die vieze plaatjes verkoopt vanuit een schoendoos. Rodi waggelt verder langs Koerdische bakkers die al druk in de weer zijn om van deeg dunne ronde vormen te maken voor de Turkse pizza: lahmacun. Hij wordt gegroet, door bange kleine kinderen heel voorzichtig benaderd en door sommige passanten over de bol geaaid. Bij de dierenwinkel kijkt Rodi naar puppies, eendjes, muizen en kanaries die buiten op de stoep staan. Ze maken wel lawaai, maar anders dan hij zitten ze opgesloten in kooien.

Om zijn dagelijkse ronde te complementeren loopt hij langs het Armeense kerkje, voorbij een vestiging van de Fortis bank en een moderne supermarkt.

Rodi komt niets tekort. Wanneer hij zin heeft in groente knabbelt hij wat weg bij het stalletje van de groentenman. Heeft hij meer zin in vis dan stapt hij af op het viskraam van zijn ‘bazen’, de broers Recep (27) en Ümit (31). “Hij krijgt van ons elke dag een douche en we wassen zijn veren met Johnson babyshampoo”, zegt Recep. “We smeren zijn poten in met zalf. Elke maand nemen we hem mee naar de dierenarts voor controle. We verzorgen hem beter dan onszelf”, lacht hij. “Rodi is deel van de familie”.
Hun vader, Nimet Köseoglu, kocht de gans acht jaar geleden op een markt in Aydin, in de buurt van Kusadasi. De verkoper vroeg Nimet of hij de gans geslacht wilde hebben. ‘Nee’ zei hij ‘ik neem hem zo mee’. Hij bracht de gans naar zijn huis en zette hem bij de zeven ganzen die hij al had in een ren. ’s Nachts werden de zeven oude ganzen door een wolf of een vos doodgebeten. Alleen Rodi overleefde de slachtpartij. Nimet raakte zeer gehecht aan Rodi en besloot hem mee te nemen naar onze wijk Kadiköy, waar hij een oude viswinkel overnam.

Sindsdien loopt Rodi hier rond. “Hij is heel slim en daarom is hij tijdens de vogelgriep voor de tweede keer aan de dood ontsnapt”, zegt Recep. “Er kwamen drie mannen in witte pakken en gasmaskers op om hem af te maken, maar Rodi was nergens te vinden. Ze riepen hem, maar hij liet zich niet zien. Toen ze weg waren, kwam hij tevoorschijn. Daarna hebben wij hem een tijdje verborgen gehouden”.

Rodi begint een celebrity te worden. Talloze toeristen uit Europa maken foto’s van hem en laten hem thuis aan familie en vrienden zien. De winkelier tegenover het Ottomaanse fonteintje die handdoeken verkoopt, heeft handdoeken laten ontwerpen met de beeltenis van Rodi er op. En vorig jaar verscheen er op het pleintje voor het Grieks-orthodoxe kerkje een bronzen beeld van Rodi op ware grootte. Maar dat is inmiddels gestolen.

Rodi is de laatste tijd uit zijn gewone doen. Sinds zijn baasje Nimet (60) twee maanden geleden aan een hartaanval overleed, loopt hij zoekend rond. “Hij is in de rouw volgens de dierenarts”, zegt zijn zoon Recep.
Rodi is duidelijk depressief. Hij eet minder en is minder sociaal dan anders. Om hem te troosten, verwennen de broers de gans nog meer. “We zorgen voor hem als een broer. Zo zou vader het gewild hebben.”

12 Comments

 1. doubledutch - Belgie schreef:

  gelukkig dat er af en toe iets positiefs bericht kan worden, over mensen met respect voor dieren.

 2. CM - HH schreef:

  Wat een schattige gans. Leuk ook eens wat ‘liefs’ in de krant te lezen en niet alleen maar ellende. Hoop dat de gans weer vrolijk wordt.

 3. ed - scheveningen schreef:

  dat beest heb volgens mij in de was droger gezeten

 4. Indigo - Almere schreef:

  Zo nu en dan lees je iets hartverwarmends, en dan met name over moslims… heel leuk.

 5. Syl - Rdam schreef:

  Wat een lief verhaal zeg, echt ontroerend. Kunnen sommige mensen een voorbeeld aannemen.

 6. df1979 - Almelo schreef:

  Naast al die nare berichten over dieren die mishandeld worden is dit echt een verademing om te lezen!! Gelukkig zijn er meer mensen op de wereld die weten hoe ze dieren moeten behandelen!!

 7. RIM - Rotterdam - Barcelona schreef:

  Wat een ontzettend leuk verhaal.

 8. Vermunt - Axel schreef:

  Een erg leuk en apart verhaal, wat ons blij verrast.
  Dergelijk ‘nieuws’ zouden we graag geregeld willen aantreffen in de krant!
  We hebben het met veel plezier gelezen.
  Een verhaal met gevoel geschreven.
  En in zo een wereldstad als Istanbul, zou je dit niet voor mogelijk houden!

 9. lutjeboerinke - the world schreef:

  prachtig hoe dieren zijn, loyaal en trouw. Kunnen heleboel voor beeld aan nemen.
  Let’s go back to nature

 10. Geja schreef:

  Wat een mooi verhaal!! Maakt m’n dag weer even goed na al die ellende over dieren op fb…

 11. Elizabeth schreef:

  Geweldig ,wat een heerlijk verhaal,dat had ik dus nooit gedacht dat ze ook daar een hart voor dieren hebben. Een wijze levensles en veel geluk voor de gans gewenst.

 12. Boer schreef:

  Dankje wel Recep en úmil,, voor het verzorgen van de gans Rodi. Ik hoop dat heel veel mensen jullie voorbeeld volgen. Wij de mensen zijn namelijk verantwoordelijk voor alle dieren en het woord tijd dat we die verantwoordelijk op ons nemen om dierenleed serieus aan te pakken. STOPT DIERENLEED. HULDE AAN RECEP EN UMIT!!!!!

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch