Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

18 meisjes gedood bij instorten koranschool

2 aug
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Bij een gasexplosie in een religieus internaat zijn 18
Turkse meisjes tussen de acht en zestien jaar om het leven gekomen.

Zeker 27 anderen liepen verwondingen op toen een groot deel van het drie verdiepingen tellende gebouw in het bergdorp Balcilar als een kaartenhuis instortte. De ramp in de koranschool gebeurde rond vijf uur in de ochtend, vlak voor de meisjes aan hun dagelijkse ochtendgebed zouden beginnen.


De 13-jarige Merve Avci, die lichte verwondingen opliep, vertelde tegen verslaggevers dat ze gas had geroken dat van beneden naar de hoger gelegen verdiepingen kwam en toen de druk van de ontploffing voelde. “Ik was met vijf vriendinnen in het deel van het gebouw dat niet was ingestort. We voelden de hitte van de vlammen tot boven waar wij waren”. Vlak voor de explosie had zij een van de leraren horen zeggen dat een gasslang in de keuken lekte.

Het getroffen bergdorp ligt in de conservatief-religieuze provincie Konya, ten noordoosten van de vakantiebadplaats Alanya. Sinds de islamitische AK partij van premier Erdogan in 2002 aan de macht kwam is het aantal particuliere koranscholen verdubbeld. Het aantal leerlingen – voor het overgrote deel meisjes  –  is gestegen van 130.000 naar 250.000.

Veel religieuze ouders in Turkije zijn ontevreden over het oppervlakkige godsdienstonderwijs op openbare scholen. In de steden zijn er talloze jongeren die nog nooit een moskee van binnen hebben gezien. De antiklerikale stedelijke elite ontmoedigt het praktiseren van de islam, omdat het wordt gezien als een gevaar voor de seculiere orde.

In de koranscholen wordt elke dag klassikaal de koran uit het hoofd geleerd, les gegeven over de islamitische normen en waarden, de islamitische wetgeving en het leven en de uitspraken van de profeet
Mohammed.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch