Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Opgelucht

1 aug
2008
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

Wat een opluchting dat de conservatieve krachten in dit land, die alles bij het oude willen laten, onvoldoende steun hebben gekregen van het hoogste gerechtshof. De AK partij van premier Erdogan, die sinds 2002 meer heeft gedaan om Turkije te moderniseren en burgers meer vrijheid te geven dan welke andere partij dan ook in de afgelopen 15 jaar, wordt niet verboden.
Het Constitutionele Hof koos in deze politieke rechtszaak voor een politiek salomonsoordeel: ja de AKP is een broeinest van anti-seculiere activiteiten, maar de overtredingen zijn niet ernstig genoeg om de partij te sluiten. De juristen konden ook moeilijk anders, want de bewijsvoering in de aanklacht was flinterdun. En de belangrijkste ‘zonde’ volgens de staatsideologie – vrijheid voor islamitische hoofddoekjes op universiteiten – was door dezelfde magistraten al eerder tot een blijvend taboe bestempeld.

Erdogan heeft deze slag gewonnen, maar niet de oorlog om van Turkije een open, tolerante samenleving te maken waar de staat zich houdt aan een democratisch secularisme en de burgers vrijheid van godsdienst
hebben. De belangrijkste oppositiepartij, CHP, die alleen in naam sociaal-democratisch en modern is, zal de liberale moderniseringskoers van Erdogan blijven blokkeren en saboteren door steeds weer opnieuw bezwaar aan te tekenen bij het Constitutionele hof. De CHP heeft al gedreigd met een nieuwe ‘politieke chaos’ als Erdogan weigert te voldoen aan hun diktaten. Het wachten is op de volgende crisis.

One Comment

  1. Klaas de Roode schreef:

    Hoi Marc, inderdaad een opluchting, tot nu toe! De ellende zou niet te overzien zijn geweest! Groeten, Klaas.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch