Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Oplopende spanning door bomaanslagen in Istanbul

29 jul
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – De uiterst gespannen politieke situatie in Turkije is verder verscherpt door een bloedbad dat werd aangericht door twee bomexplosies in Istanbul. Zeventien burgers kwamen om het leven. Ruim 150 mensen liepen verwondingen op. Zes gewonden liggen nog in kritieke toestand in diverse ziekenhuizen.

Het waren de zwaarste aanslagen sinds 2003. Toen vielen er 62 doden bij zelfmoordaanslagen op twee synagoges, de Britse HSBC bank en het Britse consulaat.

In Turkije is geschokt gereageerd op de terroristische aanslagen aan de vooravond van de beslissende fase in de rechtszaak tegen de islamitische AK partij van premier Erdogan. De openbare aanklager eist dat de regeringspartij wordt verboden omdat zij van Turkije een islamitische staat zou willen maken. Ook zouden premier Erdogan, president Gül en 69 andere prominente politici van de AKP een verbod moeten krijgen opgelegd politiek actief te zijn. Het tijdstip van de aanslagen leidde onmiddellijk tot speculaties over een mogelijk verband met de uiterst controversiele zaak tegen de regeringspartij voor het Constitutionele Hof.

Een andere bron van de escalerende politieke spanning in Turkije is het besluit van een rechtbank in Istanbul afgelopen vrijdag om 86 verdachten – onder wie gepensioneerde viersterrengeneraals en een hoofdredacteur – te berechten op verdenking dat zij de AKP-regering ten val wilden brengen met bomaanslagen en politieke moorden.

Gisteren werden de doden van de aanslagen begraven. Elke kist was bedekt met een Turkse vlag. Premier Erdogan, diverse ministers en de nabestaanden waren onder de 5000 rouwenden die de slachtoffers naar hun laatste rustplaats brachten. Aanwezigen scandeerden nationalistische leuzen en de kreet ‘Allah is groot’.

Erdogan bezocht ook de arbeiderswijk Güngören in Istanbul waar de explosieven zondagavond dood en verderf zaaiden en waar zijn islamitische partij veel aanhang heeft. De premier werd omringd door zwaarbewapende lijfwachten met halfautomatische geweren met de vinger aan de trekker.

Erdogan veroordeelde de aanslagen, beloofde dat de ‘strijd tegen het terrorisme zal doorgaan totdat we de overwinning hebben bereikt’. Hij suggereerde dat het bloedbad mogelijk een vergelding was voor de voortgaande bombardementen van Turkse gevechtsvliegtuigen op posities van de Koerdische PKK-rebellen in de bergen van Noord-Irak. De menigte die de premier omringde scandeerde leuzen tegen de PKK.

Deze liet in een verklaring weten dat zij niet verantwoordelijk was voor de bomaanslagen. Volgens een commandant van de PKK was het bloedbad het werk van ‘duistere krachten’, kennelijk een verwijzing naar militante nationalisten die zouden proberen Turkije met bomaanslagen en moorden te destabiliseren om de politieke invloed van de generaals te versterken.

Yasar Büyükanit, de hoogste generaal, veroordeelde ‘deze laffe aanslag op onschuldige burgers en ik vervloek de daders met haat’. “Het feit dat de aanslagen werden uitgevoerd in een drukke straat op een tijdstip dat er veel mensen waren, bewijst opnieuw de wreedheid, de wanhoop en het bloedige gezicht van het terrorisme”.

De meeste slachtoffers vielen toen de tweede, veel zwaardere bom explodeerde in een betonnen vuilnisbak. In de omgeving bevonden zich toen al honderden mensen die waren toegesneld om de gewonden van de eerste bom te helpen. Volgens ooggetuigen zat er tussen de aanslagen tien minuten tijd. ,,Hoofden en armen vlogen door de lucht”, aldus een getuige.

De politie bekijkt onder meer de banden van veiligheidscamera’s in de buurt. Volgens kranten zijn er drie tieners als verdachten gearresteerd. De financiele markten in Turkije zakten enigszins in aan het begin van de dag, maar herstelden zich later.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch