Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Zes doden bij aanslag op Amerikaanse consulaat

10 jul
2008
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

Istanbul – Bij een aanslag op het Amerikaanse consulaat in Istanbul zijn gisteren zes doden gevallen. Twee van de drie onbekende aanvallers verloren in het vuurgevecht met de politie het leven. Een van de daders schoot zichzelf een kogel door het hoofd nadat hij van dichtbij een op wacht staande agent had doodgeschoten.

Drie van de politieagenten bij het consulaat kwamen om het leven. Een overleed ter plekke. De andere twee na aankomst in het ziekenhuis. De chauffeur van het witte bestelbusje die de aanvallers gebruikten, is gevlucht.

Twee van de daders hebben de Turkse nationaliteit. De derde had een Syrisch paspoort op zak. “Er is geen twijfel dat dit een terroristische aanslag is”, zo zei de gouverneur van Istanbul.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is door geen enkele groepering opgeeist. Over het motief van de daders wilde de Amerikaanse ambassadeur in Ankara niet speculeren.

Hij weigerde tijdens een persconferentie in te gaan op vragen van Turkse journalisten of de aanslag mogelijk te maken kan hebben met het strafrechterlijk onderzoek naar de geheimzinnige paramilitaire organisatie Ergenekon die probeerde Turkije te destabiliseren met politieke moorden om de regering van premier Erdogan ten val te brengen. Bij protestdemonstraties van nationalistische extremisten afgelopen weekeinde werden anti-Amerikaanse leuzen meegedragen zoals ‘De Ergenekon-leugen is een Amerikaans komplot’.

Het nieuwe Amerikaanse consulaat ligt achter hoge muren tegen een heuvel gebouwd op de Europese oever van de Bosporus. Het oude consulaat naast het toeristische Pera Palas hotel in het centrum van Istanbul werd uit veiligheidsoverwegingen gesloten na de terroristische aanvallen van 11 september 2001 in New York en Washington.

De nieuwe, vestingachtige diplomatieke post werd gebouwd nadat Turkse aanhangers van al-Qaeda in 2003 zelfmoordaanslagen in Istanbul pleegden op twee synagoges, het Britse consulaat en een Britse bank. Daarbij kwamen 62 mensen om het leven.

In 2004 was er in Istanbul eveneens een bomexplosie om te protesteren tegen het bezoek van president Bush aan Istanbul. Vier mensen vonden de dood en 15 raakten gewond.

One Comment

  1. Klaas de Roode schreef:

    Hey Marc, ziet er prachtig uit, mooi van opzet en natuurlijk een mooie profielfoto, met het Turkse bakkie thee of koffie?
    Keep on the good work! Groeten, Klaas.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch