Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Armenie wil nieuwe start met buurland Turkije

10 jul
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Armenie, buurland en aartsvijand van Turkije, wil een nieuwe start maken om de bevroren betrekkingen te ontdooien. Dat heeft de Armeense president Serzh Sargsyan bekendgemaakt.

De buurlanden hebben geen diplomatieke betrekkingen. De grens tussen beide landen zit op slot en de relatie is beneden het vriespunt. De weigering van Turkije om de massamoorden op Armeense buregers in 1915 te erkennen als genocide is de belangrijkste steen des aanstoots.

De handreiking van de Armeense president heeft tot doel de betrekkingen te normaliseren en de grens, die al bijna 15 jaar dicht is, te heropenen. Net als de ping-pong diplomatie in de jaren 70 de relaties tussen China en Amerika ontdooide, hoopt Armenie nu ook sport te gebruiken als diplomatiek middel.

De Armeense president heeft het Turkse staatshoofd, Abdullah Gül, uitgenodigd om de interland Armenie-Turkije bij te wonen op zaterdag 6 september in de Armeense hoofdstad Jerevan. Het is de openingswedstrijd in Groep E van de kwalificatiereeks voor het wereldkampioenschap voetbal 2010 in Zuid-Afrika.

“Het is tijd voor een nieuwe start om deze impasse te doorbreken. Deze situatie helpt niemand en veroorzaakt velen leed”, aldus de president in een artikel in The Wall Street Journal. “Als president van Armenie neem ik deze gelegenheid te baat om een verse start voor te stellen; een dialoog met de regering en bevolking van Turkije met als doel de normalisering van de relaties en het openen van onze gemeenschappelijke grens”.

Hij benadrukt dat er ondanks de verschillen diverse gemeenschappelijke banden zijn op het gebied van sport, cultuur en humanitaire vlakken.

“Ik geloof oprecht dat de burgers van Armenie en Turkije een dergelijk initiatief verwelkomen en feest zullen vieren op de dag dat onze grenzen weer open gaan”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch