Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse generaals in beklaagdenbank

7 jul
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Turkije schudt op zijn grondvesten. Twee hoge oud-generaals, Sener Eruygur en Hursit Tolon, zijn gisteren naar de gevangenis overgebracht. Hen wordt ten laste gelegd de terroristische organisatie Ergenekon te hebben opgezet. Het duistere netwerk trof volgens justitie voorbereidingen om premier Erdogan met moorden, bomaanslagen en een staatsgreep ten val te brengen. Een rechtse junta zou de macht overnemen.

Ruim 50 andere verdachten die al langer in voorarrest zitten, zullen deze week wegens betrokkenheid bij dezelfde samenzwering worden aangeklaagd.

De Europese Unie kijkt met meer dan gewone belangstelling naar deze poging van de Turkse justitie om schoon schip te maken met criminele bendes die de democratie willen ondermijnen en vertakkingen hebben in het staatsapparaat en de strijdkrachten. Kandidaat-lidstaat Turkije werd de afgelopen maanden verweten dat haar rechtspraak niet onpartijdig was door de aanklacht bij het Constitutionele Hof om de regerende AK partij wegens anti-seculiere activiteiten te verbieden. Dat wordt in Brussel gezien als een ‘juridische coup’. De uitspraak in deze controversiele zaak wordt in augustus verwacht.

De opzienbarende arrestaties van de viersterren generaals bd. hebben grote beroering gewekt in Turkije. Nooit eerder zijn zulke hoge militairen gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een coup. Geen enkele betrokkene bij de vorige vier staatsgrepen is berecht. Liberale analisten spreken al van een historisch keerpunt, omdat verdachte militairen niet langer boven de wet staan.

De bittere machtsstrijd tussen de conservatieve moslim-middenklasse en de autoritaire elite van militante secularisten is er verder door opgelaaid. De angst voor nationalistisch geweld groeit. Aanhangers van de verdachten gingen zaterdag in Istanbul de straat op. Hun woede richtte zich niet alleen tegen de AK partij, maar ook tegen Amerika, de EU en de Armeniers die allemaal voor vijanden van Turkije werden uitgemaakt.

Vrouwen hadden zich gewikkeld in Turkse vlaggen. Een betoger had de handtekening van Atatürk als tatoeage op zijn arm. De gearresteerde oud-generaal Eruygur – aangemerkt als een van de leiders van de samenzwering – werd geprezen als een ‘intellectuele Atatürk democraat’. De menigte scandeerde ‘de Ergenekon-leugen is een Amerikaans komplot’.

Bij de inval vorige week in het kantoor van oud-generaal Eruygur heeft de politie een blauwdruk gevonden om Turkije te destabiliseren met een campagne van gewelddadige provocaties, die moest uitlopen op een staatsgreep. Vandaag zouden er in 40 provincies demonstraties worden georganiseerd die geweld met de politie moesten uitlokken. Het hoofd van de Kamer van Koophandel in Ankara, die ook is gearresteerd in verband met het komplot, zou vervalste rapporten openbaar maken waaruit zou moeten blijken dat het bergafwaarts gaat met de economie. Tevens zouden er hoge leden van de rechterlijke macht worden vermoord. Het klimaat van chaos zou het leger hebben moeten verleiden om de regering af te zetten.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch