Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Doden door besmette teken in Turkije

5 jul
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Door beten van dodelijke teken zijn er in het voorjaar al 27 mensen om het leven gekomen in Turkije. De angst voor meer dodelijke slachtoffers groeit door het extreem warme weer.

De slachtoffers overleden aan de gevolgen van de Krim-Congo koorts, die door teken werd overgebracht. Tegen de ziekte – vergelijkbaar met het ebola-virus – bestaat nog geen medicijn.

Als men een besmette teek snel door een arts laat verwijderen, krijgt het virus weinig kans om schade aan te richten. Wie besmet raakt heeft last van duizeligheid, hoge koorts, spierpijn en braakneigingen.

In 2002 werd de Krim-Congo koorts voor het eerst geconstateerd in Turkije. Sindsdien zijn er 94 mensen aan overleden.

Drie Turkse ministeries hebben de teken de oorlog verklaard. Overal waar mensen beten hebben opgelopen, wordt met pesticiden gespoten. In gebieden met veel wilde zwijnen, die vaak teken bij zich dragen, zijn wolven uitgezet. Ook zijn er vogels die teken eten losgelaten in de besmette gebieden. Daarnaast geven de media informatie.

De teken zijn vooral actief in Oost-Turkije, aan de Zwarte Zee kust en in het hartland van Anatolie. Met name in de provincies Tokat, Corum, Yozgat, Samsun, Amasya en Sivas. Aan de Turkse riviera komt de Krim-Congo koorts niet voor. Eind mei meldden honderden inwoners van Istanbul zich in ziekenhuizen met teek-beten die ze tijdens picknicks hadden opgelopen. Geen van hen was besmet.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Turkije niet bijgesteld. Er is overleg met de ambassade in Ankara die de situatie in de gaten houdt. Toeristen kunnen op de website van het Landelijk Coordiantiecentrum Reizigersadvisering het laatste nieuws over de dodelijke teken vinden (www.lcr.nl).

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch