Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse generaal maant tot kalmte

2 jul
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De op een na hoogste generaal van Turkije heeft gisteren een dringend beroep op de bevolking gedaan de kalmte te bewaren temidden van de steeds hoger oplopende politieke spanningen. De oproep van generaal Ilker Basbug volgt op de arrestatie van 24 prominente Turken, onder wie twee oud-generaals, journalisten en academici.


Zij worden ervan verdacht banden te hebben met het geheimzinnige, extreem-nationalistische terreurnetwerk ‘Ergenekon’, dat door middel van politiek gemotiveerde moorden en bomaanslagen chaos in het land wil creeren om de geesten rijp te maken voor een militaire staatsgreep tegen de regering van premier Erdogan. Daarnaast zouden zij een zwarte lijst hebben met ‘landverraders’, onder wie Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk, die vermoord dienden te worden.


“Turkije maakt een moeilijke periode door. We moeten allemaal ons gezond verstand beter gebruiken en met meer verantwoordelijkheid handelen”, aldus Basbug.
Het feit dat de arrestaties enkele uren voor het begin van het proces tegen de AK partij plaatsvonden, sterkt velen in het vermoeden dat de operatie deel uitmaakt van de machtsstrijd tussen de AK partij en radicale secularisten, met name de generaals. De AK partij wordt verweten een islamitische staat na te streven.
Tegenstanders van de AK partij spreken van een heksenjacht. Zij noemen het een schande dat zo veel gerespecteerde burgers geboeid werden afgevoerd. Erdogan wordt ervan beschuldigd dat hij van Turkije een land heeft gemaakt waar angst heerst om de regering te kritiseren. En dat het strafrechterlijke onderzoek naar het Ergenekon-netwerk zijn ‘wraak’ is voor de juridische procedure die tegen zijn partij is aangespannen bij het constitutionele hof.
Oppositieleider Deniz Baykal reageerde furieus en zei dat Erdogan de Ergenekon-kwestie zelf stuurt ‘om de politieke oppositie de mond te snoeren’.
De ervaren, liberale analist Mehmet Ali Birand (67) schrijft: “Ik begin bang te worden dat deze escalatie een indicatie is dat het totaal uit de hand begint te lopen”. Hij vreest dat de huidige spanningen kunnen uitlopen op een militaire staatsgreep. “Deze ontwikkelingen leiden er helaas toe dat Turkije steeds meer op een bananenrepubliek gaat lijken”.
Ruim 50 verdachten zitten al maanden in voorlopige hechtenis, onder wie een partijl;eider en diverse oud-generaals. De verdachten ontkennen de wet te hebben overtreden. Bij zijn arrestatie zei professor Ovali: “Het enige waaraan ik schuldig ben is mijn liefde voor Atatürk en de republiek”.
Leden van Ergenekon worden er onder meer van verdacht betrokken te zijn geweest bij de moord op de Turks-Armeense journalist Hrant Dink, de moord op drie protestanten in Malatya, de aanslag op rechters van de Raad van State, een bomaanslag op het hoofdkantoor van de radicaal seculiere krant Cumhuriyet. Tot twee maal toe zouden ze te vergeefs een staatsgreep hebben voorbereid, zoals blijkt uit de uitgelekte dagboeken van oud-admiraal Özden Örnek.
De oplopende politieke spanningen laten ook de beurs van Istanbul niet onberoerd. De beurs daalde dinsdag 5,6% en kwam daarmee op het laagste punt in twee jaar. De Turkse lira verloor 0,3% van zijn waarde versus de euro.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch