Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Eremoorden verdubbeld in Istanbul

24 jun
2008
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

Istanbul – Het aantal eremoorden in Istanbul is het afgelopen jaar onrustbarend gestegen. In de economische en culturele hoofdstad van Turkije valt elke week een dodelijk slachtoffer als gevolg van de middeleeuwse praktijk van eerwraak. Dat betekent een verdubbeling ten opzichte van 2006.

Deze alarmerende cijfers komen uit een onderzoek van professor Hasan Fendoglu, hoofd van de Turkse regeringscommissie voor mensenrechten. Hij stelt vast dat in de afgelopen vijf jaar ruim duizend echtgenotes, dochters en zussen door mannelijke familieleden om het leven zijn gebracht om de ‘eer van de familie’ te zuiveren. Dat betekent ruim vier eremoorden per week.

De moordenaars worden als helden behandeld in gevangenissen en hebben zelden spijt. De doodstraf in huiselijke kring wordt slechts in 9 procent van de gevallen ten uitvoer gebracht door een minderjarige, aldus het rapport. De methoden varieren van executie met een vuurwapen, ophanging, vergiftiging, wurging, levend begraven of steniging. De daders zijn meestal ongeschoold. De meeste eremoorden vinden plaats in steden als Istanbul, Ankara, Izmir, Diyarbakir en Antalya onder migranten van het platteland. De belangrijkste oorzaak van de moorden is volgens dr. Fedoglu ‘de patriarchale structuur van onze samenleving’.

Emine Bozkurt (Pvda), rapporteur vrouwenrechten van het Europees Parlement, noemt de gegevens uit het onderzoek van Fedoglu ‘zorgwekkend’. “Dit is een duidelijk signaal aan de Turkse autoriteiten dat een verscherpte aanpak van het probleem geboden is”.

Turkije heeft in 2005, onder druk van de EU, de strafwet voor eremoorden fors aangescherpt. Het schenden van de familie-eer geldt niet langer als een verzachtende omstandigheid. Eerwraak wordt berecht als moord met voorbedachte rade en wordt bestraft met levenslang. Ook voor familieleden die betrokken waren bij het komplot.

Maar in de praktijk blijkt dat rechters de wet slordig toepassen. Vaak krijgen daders lagere straffen. Bozkurt vindt dat de EU ‘zo snel mogelijk actie moet ondernemen, want gaat hier om mensenlevens’.

One Comment

  1. KiWi schreef:

    Turkije een land waar vrouwen door vele mannen nog steeds als een gebruiksvoorwerp worden gezien & behandeld. Vrouwen zijn aan handen en voeten gebonden als het gaat over een eigen mening en er worden nog steeds veel beslissingen voor hen gemaakt zonder hen daar ook maar enigzins naar te vragen. ( uithuwelijken )
    Deze mannen zijn vaak zo hypocriet / egocentrisch daar zij zelf wel dagelijks hun ” vriendinnen ” bezoeken terwijl hun dochters niet zelf mogen beslissen met wie ze willen omgaan. Nee, het recht is in Turkije vaak in handen van de sterksten en zeker niet bij de rechtbank ( waar je tegen betaling ook vaak een gunstige uitspraak mag verwchten / enkele goede rechters daargelaten )

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch