Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije lokt Nederlanders met zorgtoerisme

20 jun
2008
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

Ogenschijnlijk ontspannen zit Wonny Tang in een glossy tijdschrift te bladeren. Het is duidelijk dat ze haar gedachten wat wil afleiden. Het blad is in het Turks en ligt in een wachtruimte van het Dünya Göz oogziekenhuis in Istanbul, waar ze vandaag is aangekomen en waar ze heeft genoten van een heerlijke Turkse lunch op een zonovergoten terras.

De 28-jarige apothekersassistente uit Eindhoven is nerveus en onzeker, al wil ze dat niet laten merken. Ze zet haar bril recht en zegt: “Mijn ogen hebben een sterkte van min 6,6 en min 6. Vanaf mijn vijftiende had ik lenzen. Daar kreeg ik hele droge ogen van. Rond mijn twintigste begon ik een bril te dragen. Maar dat is een enorm gedoe. Erg ongemakkelijk. Als het regent moet ik hem steeds schoonmaken. En in de sauna beslaan de glazen. Maar ik zie niets zonder bril! Daarom leek laseren me wel wat”.

De keus voor een laserbehandeling in Turkije heeft Wonny niet zo maar gemaakt. Ze had allerlei vragen. Waarom is een laserbehandeling in Turkije goedkoper dan in Nederland? Is een laser oogcorrectie daar wel veilig? Is de ingreep pijnlijk? Hoeveel ervaring hebben de oogartsen in Turkije? “Ik heb veel gelezen op internet. Onder meer de ervaringen van patienten die onder begeleiding van Medical Travel Service naar Istanbul zijn gegaan. De oogartsen hebben hier meer ervaring dan in Nederland, omdat ze veel meer ingrepen doen. Daarom is de kwaliteit hier zo hoog. Ook de prijs-kwaliteitsverhouding is erg aantrekkelijk. In Nederland zou een behandeling aan mijn beide ogen me 3500 euro hebben gekost. Ik moet het zelf betalen, want de verzekering vergoedt het niet. Hier in Istanbul ben ik voor de helft (1625 euro) klaar, inclusief reis, viersterren hotel, vooronderzoek en nacontroles.”

Hoewel ze veel vertrouwen heeft in de Turkse oogartsen, is ze toch onzeker. “Ik ben bang dat ik wegens de zware afwijking aan mijn ogen een PRK-operatie (Photo Refractieve Keratectomie) moet ondergaan in plaats van de veel minder pijnlijke IntraLase (Lasik) methode.”

De PRK is de oudste methode onder de ooglaserbehandelingen. Het is eenvoudiger dan andere ooglasermethoden. Bij PRK wordt de bovenste cellaag van het hoornvlies losgeweekt met alcohol en verwijderd. Ook kan het hoornvlies met een spateltje worden afgeschraapt. Dit in tegenstelling tot de Lasik behandeling waar het hoornvlies teruggeplaatst wordt na de operatie. Die correctie wordt met behulp van laserflitsen uitgevoerd: het hoornvlies wordt afgevlakt (bijziendheid) of juist boller (verziendheid) gemaakt. Na de operatie wordt een verbandlensje aangebracht ter bescherming en om de genezing van het vlies te bevorderen.

In de open wachtruimte van dit splinternieuwe oogziekenhuis in de wijk Etiler klinkt rustgevende muziek. Live! Van een Turkse harpiste die klassieke muziek speelt. De Nederlandse patienten vallen van de ene in de andere verbazing. Twee zitten met hun ogen dicht op een sofa te genieten van de hemelse klanken. Andere patienten maken foto’s van de harpiste als bewijsmateriaal voor vrienden en familie in Nederland.

Dit hypermoderne oogziekenhuis van Dünya Göz (letterlijk: Wereld Oog) in het centrum van de megastad Istanbul werd in januari van dit jaar geopend door de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Hij sprak bij die gelegenheid ook met de Nederlandse patienten Peter van der Jagt en Sylvia Blom die hij feliciteerde met het succes van hun laserbehandeling.

Zover is Carola den Oudsten uit Zaltbommel nog niet. De audicienne ziet er met haar strandslippers uit als een toeriste. Ze heeft voor de gelegenheid heel toepasselijk een zwierige, hemelsblauwe Turkse rok met spiegeltjes aangetrokken. Samen met haar vriend Richard wacht ze op wat komen gaat. Beiden willen hun ogen laten laseren. Waarom in Turkije? “Ik zag een Belgische documentaire op NPS en dat zag er heel betrouwbaar uit”, zegt Carola, die al vanaf haar zevende een bril droeg. “Inmiddels heb ik al 15 jaar harde lenzen. Maar altijd lenzen is ook niet goed. Richard heeft zachte lenzen die hij afwisselt met een bril. We rijden allebei motor. Dus wilden we af van al het gedoe. En ik zag op de documentaire dat alles hier prima geregeld is. Ze doen het hier aan de lopende band, dus hebben ze veel ervaring. Je wordt begeleid door iemand die Nederlands spreekt. We hebben ervoor gekozen om het nu te doen, omdat het dit jaar nog fiscaal aftrekbaar is en volgend jaar niet meer.”

Gezondheidszorg kent geen grenzen meer. Vrije markt en globalisering gaan hand in hand en leiden tot een explosieve groei van het aantal behandelingen over de grens. Niet alleen naar Belgie en naar de Verenigde Staten om de wachtlijsten te ontlopen, maar in steeds grotere mate ook naar landen als Zuid-Afrika, Thailand en Turkije. Medische en cosmetische reizen naar het buitenland zijn big business. Gebitsbehandelingen, facelifts en ooglaserbehandelingen zijn in een land als Turkije veel goedkoper en de kwaliteit is minstens zo goed als in Nederland.

Duizenden Nederlanders hebben de weg naar Turkije al gevonden als het gaat om gezondheidstoerisme: een aangename mix van medische zorg en vakantie tegen een aantrekkelijk tarief en volledig verzorgd vanuit Nederland. Dünya Göz in Turkije heeft zich sinds de opening in 1996 ontwikkeld tot het grootste particuliere oogziekenhuis ter wereld. Er worden 30.000 behandelingen per maand uitgevoerd; meer dan de meeste oogziekenhuizen per jaar.

Turkije lokt steeds meer buitenlanders met zorgtoerisme – ook uit Nederland – en het oogziekenhuis neemt een groot deel van hen voor haar rekening.

“Vorig jaar hebben we 15.000 patienten uit 93 landen naar Turkije gebracht voor een laserbehandeling”, zegt Selin Yildirim Peker, de business development director van het Dünya Göz. “Ons streven is om dit jaar ruim 20.000 buitenlandse patienten te behandelen”. De eerste vijf maanden van dit jaar gaven een forse groei te zien en Peker vertrouwt er op dat ze de doelstelling voor dit jaar haalt. “Vorige week hadden we hier in onze uiterst modern geoutilleerde Etiler kliniek een groep van 95 patienten uit Nederland, Belgie, Engeland, Duitsland en Denemarken. Ze krijgen een VIP-behandeling, logeren in een luxe hotel en krijgen een behandeling met apparatuur en expertise die beter zijn dan in de klinieken in Europa. Ze krijgen een tour langs de toeristische trekpleisters van Istanbul – zoals de Aya Sophia, de Blauwe Moskee, de Grote Bazaar en een boottocht over de Bosporus – en daar is iedereen altijd erg enthousiast over, omdat ze ervan kunnen genieten met het heldere zicht van hun gelaserde ogen”.

Peker wijst er op dat Dünya Göz op deze manier ook een bijdrage levert aan het toerisme van Turkije. “Uit onderzoek blijkt dat deelnemers aan gezondheidstoerisme meer spenderen tijdens hun verblijf dan andere toeristen”.

Dünya Göz heeft momenteel negen oogziekenhuizen: in Istanbul, Izmit, Berlijn en Amsterdam. Eind 2010 zullen dat er 32 zijn. In Ankara, Antalya en andere grote steden van Turkije verrijzen nieuwe oogklinieken. In het buitenland – Londen, Keulen, Kiev, Moskou, Bahrein – worden dependances geopend. “Maar daar verzorgen we alleen het vooronderzoek en de nazorg”, zegt oogarts Lale Öktem (38). Alweer een aangename verrassing! Lale spreekt perfect Nederlands; met een innemende zachte ‘g’ en een heerlijke Limburgse tongval. Öktem is een van de 120 oogartsen die bij Dünya Göz in vaste dienst zijn. Zij is van Turkse afkomst, bracht haar jeugd door in Kerkrade en studeerde in Istanbul. Zes jaar medicijnen, vier jaar oogspecialisatie en 1 jaar hoornvliesspecialisatie in het Oogziekenhuis in Rotterdam. “Ik heb in de afgelopen vijf jaar 13.000 oogoperaties gedaan; 95 procent daarvan was een succes. Dat vertel ik met enige nadruk ook aan mijn patienten bij het vooronderzoek, want doordat ik er zo jong uitzie, zie je ze denken ‘zo jong, kan die het wel?’.”

Haar half-Nederlandse en half-Turkse identiteit komen haar in dit werk uitstekend van pas. “Ik spreek de taal, ik ken de mentaliteit. Daarom behandel ik de meeste Nederlandse patienten. Een keer per maand kom ik in Amsterdam in onze intake kliniek om de mensen de behandeling uit te leggen en vooronderzoek te doen. Het valt me altijd heel erg op dat de mensen zelfs de kleinste details willen weten. Ze willen heel goed voorbereid zijn. Dat kan ik goed begrijpen, omdat ze naar een vreemd land gaan. Zij vragen om veel meer informatie dan Turkse patienten. Turkse mensen geven zich veel meer over aan de dokter en durven niet zoveel vragen te stellen. Dat is een duidelijk verschil.”

Dünya Göz hanteert strenge selectiecriteria bij de keuring van oogpatienten die een laserbehandeling willen. Strenger dan andere oogklinieken. Tussen de 30 en 40 procent van de patienten valt al bij het vooronderzoek af. Mensen met een hoornvliesafwijking komen niet voor laseren in aanmerking. Ook glaucoom, suikerziekte of staar leiden tot een negatief advies voor laseren. “Want bij ons staan veiligheid en kwaliteit op de eerste plaats”, zegt Öktem.

De oogarts noemt laseren een ‘heel dankbare operatie’. “Je kunt er mensen mee helpen. En de resultaten zijn bijna altijd goed. Je hebt snel resultaat. De volgende dag ziet de patient al veel beter. Bij andere operaties in de oogheelkunde – bijvoorbeeld hoornvliestransplantatie – moet je zes maanden wachten op resultaat. Of je hebt met chronische ziekten te maken. Ik wilde iets waar ik de patienten echt blij mee kon maken. En ik moet zeggen dat ik een goede keuze heb gemaakt”.

Laserbehandelingen worden door verzekeraars gezien als cosmetische ingrepen. Oogarts Öktem is het daar niet mee eens. “Ik vind het geen cosmetische ingreep. Ik zie een bril als een soort prothese die je steeds moet dragen. Voor mensen die het kunnen, zijn contactlenzen een hele goede optie. Dat zou ik ze dan ook aanraden. Maar voor mensen die contactlenzen niet verdragen en zijn aangewezen op een bril vind ik laseren geen cosmetische ingreep. Dan vind ik het echt nodig en voor hen zou de verzekering net als bij een bril de behandeling gedeeltelijk moeten vergoeden.”.

Wonny Tang is inmiddels thuis en herstelt van de ingreep. De gevreesde PRK-behandeling. Ze is zeer tevreden. “Ik heb eigenlijk geen pijn gehad. Alleen de eerste dagen branderige en tranerige ogen. Elke dag begon het zicht duidelijker te worden. Niet met sprongen. Ik denk zo’n 2 procent per dag.” Binnen twee tot drie maanden verwacht ze dat het zicht weer 100 procent is.

“Ik kan veel beter zien zonder bril op het moment. Ik heb naar mijn gevoel een beetje min in beide ogen. Ik kan nog geen verkeersborden lezen. Dat valt soms vies tegen. Ik ben ongeduldig dat het niet snel genoeg heelt. Maar ja ik kan het niet forceren. Heb wel moeite met dicht en ver zien; dat ligt echt aan het hoornvlies.”

De apothekersassistente vindt een laserbehandeling in Istanbul een prima optie ‘voor iedereen die niet vies is van reizen’. “Ik raad het mijn nicht ook aan. Dünya Göz is een goed oogzieknehuis. De prijs-kwaliteitverhouding is zeer aantrekkelijk. En ik geef extra bonuspunten aan Medical Travel Service, want ik vond het fijn dat onze begeleidster Astrid Sikken er ook bij was voor het vertalen tijdens de behandeling. Astrid heeft heel de medicatie verzorgd, ook voor de zenuwpezen, die ze voor de operatie nog even een valiumpje gaf. Samengevat: top”.

One Comment

  1. Gulperi acar schreef:

    http://www.allebedrijveninmaastricht.nl/bedrijven/reisbureaus/maastricht/smile-partners-tandarts-turkije-tandarts-buitenland/reviews

    Smilepartners.nl Nederlandse sprekende begeleider ter plekke nazorg in Nederland behandeling binnen 5 dagen .

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch