Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Ezels populair in Turkije door duurdere diesel

12 jun
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – In diverse delen van Turkije laten de boeren hun tractoren staan en stappen ze over op de oude, vertrouwde werkezel. De reden is simpel: duurdere brandstof en minder subsidie van de staat voor de boeren.

Ezels maken een spectaculaire comeback. Hun groeiende populariteit leidt tot een opleving van de ezeltjesmarkt. De prijzen van de dieren zijn omhoog geschoten van ongeveer 50 Turkse lira (25 euro) vorig jaar tot tussen de 100 en 350 lira dit jaar.

De ezel is vrijwel overal op het Turkse platteland verdwenen. De meeste boeren hebben tractors. Alleen de armste boeren met kleine lapjes grond maken nog gebruik van de werkezels. Vooral in het armoedige oosten van Turkije zijn er nog veel te vinden.

Er zijn diverse gebieden in Turkije waar een opmerkelijke stijging is waargenomen van het aantal werkezels. Bij voorbeeld in Yozgat, in Centraal-Anatolie, waar de boeren klagen over steeds duurder wordende diesel, laten veel boeren hun tractor staan en maken gebruik van ezels. Sommigen hebben hun tractoren verkocht en gebruiken hun geld om te investeren in ezels.

De meeste boeren in het dorp Lok, in de provincie Yozgat, hebben inmiddels een ezel aangeschaft. Er waren twee jaar geleden in het dorp hooguit 50 ezels. Nu zijn er 100. Het ministerie van Landbouw bevestigt de trend. Eind 2006 waren er in heel de provincie Yozgat 2500 te vinden. Eind 2007 was dat aantal al opgelopen tot 4410. Voor het vervoer tussen dorp en veld is een ritje per ezel stukken goedkoper. Het voer voor een ezel kost een fractie van wat een boer moet betalen voor een liter diesel (1,50 euro).

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch