Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Niet parlement, maar rechters de baas in Turkije

9 jun
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – De Turkse premier Erdogan zal vandaag tijdens spoedberaad de fractie van zijn AK partij toespreken over de politieke crisis. De verwachting is dat hij fel van leer zal trekken tegen de omstreden uitspraak van het Constitutionele Hof dat het opheffen van het hoofddoekjesverbod op universiteiten indruist tegen de grondwet. Voorts zal de premier zijn fractie diverse opties voorleggen om de rol van het parlement te versterken.

Köksal Toptan, de voorzitter van het parlement en lid van de AK partij, stelt voor om de macht van het Constitutionele Hof in te perken ten gunste van de volksvertegenwoordiging. In de algemene vergaderzaal van het parlement staat met grote letters: “Soevereiniteit behoort onvoorwaardelijk toe aan de natie”. Critici stellen voor ‘natie’ te vervangen door ‘de rechterlijke macht’, omdat die zich met het arrest tegen de hoofddoekjes boven de gekozen volksvertegenwoordigers heeft geplaatst.

De magistraten zijn volgens de grondwet alleen gerechtigd de procedure en niet de inhoud te beoordelen van wijzigingen die het parlement aanbrengt in de constitutie. Het Constitutionele Hof heeft de grondwet met voeten getreden, aldus analisten. Turkije is nu een juristocratie, waar de rechters de baas zijn, zo concluderen commentatoren. “Wie kan er nu nog iets zeggen tegen gewone burgers die de wet overtreden?”, schrijft de hoofdredacteur van de krant Star. “Het is duidelijk dat er een oorlog is begonnen”.

Na de uitspraak van het Hof waren er in diverse steden demonstraties van woedende moslima’s. Uit ingezonden brieven aan kranten is duidelijk dat gelovige moslima’s wanhopig zijn en zich behandeld voelen als tweederangsburgers. Zij stellen vast dat zij gedwongen worden te kiezen tussen hun geloof (hoofddoekje) en hun dromen (universitaire opleiding en een carriere).

De liberale Mehmet Ali Birand, een van de meest ervaren politieke analisten, heeft gewaarschuwd dat de keiharde machtsstrijd tussen de oude elite en de aan kracht winnende nieuwe elite uit de provincie kan uitlopen op een ‘bloedige burgeroorlog tenzij er snel een eind wordt gemaakt aan het gebrek aan redelijkheid en wederzijdse vijandigheid’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch