Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Hoofddoekcrisis: Erdogan mist EK-duel

7 jun
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Het Turkse kabinet heeft gisteren spoedberaad gehouden over de politieke crisis. Die is het gevolg van het arrest van het Constitutionele Hof dat het opheffen van het hoofddoekverbod ongrondwettig verklaarde.

Premier Erdoğan heeft alle afspraken afgezegd en zal vandaag ook niet aanwezig zijn bij de eerste wedstrijd van het EK-voetbal tussen Turkije en Portugal. Negen van de elf magistraten van het hoogste hof veroordeelden vrijheid van universiteitsonderwijs voor gelovige moslima’s met hoofddoeken, omdat dit symbool van de politieke islam zou indruisen tegen de strikte scheiding van godsdienst en staat.

Het voorstel om jonge vrouwen met religieuze hoofdbedekking die vrijheid te geven, was in februari door 80 procent van de parlementsleden aangenomen.

De scherpe polarisatie in Turkije en de politieke spanningen zijn door het controversiele vonnis nog verder opgelopen. Aanhangers van de regerende AK partij vinden dat het Constitutionele hof een politiek oordeel heeft geveld. De vice-voorzitter van de AKP-fractie in het parlement zei dat het hof inbreuk maakt op de grondwet en op de stoel van het parlement gaat zitten.

Oppositiepartij CHP, die de zaak aanspande bij het hof, was in haar nopjes met deze overwinning. Yashar Büyükanit, de hoogste generaal, zei dat iedereen het vonnis dient te respecteren. Hij waarschuwde dat de staat niet zal tolereren dat Turkije wordt omgevormd van een seculiere republiek in een gematigd islamitische staat, zelfs niet als de meerderheid in het parlement daar voor zou zijn.

Het vonnis is een slecht voorteken voor het lot van de regerende AK partij, die vorige zomer bij verkiezingen 47 procent van de stemmen kreeg. De hoogste aanklager heeft het hof gevraagd de partij te verbieden, omdat het een broeinest zou zijn voor anti-seculiere activiteiten. De beslissing daarover wordt in het najaar verwacht. De populaire Erdoğan bereidt zich al voor op vervroegde verkiezingen en het oprichten van een nieuwe partij.

Reageren
*