Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse Hof handhaaft hoofddoekverbod

6 jun
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Het verbod op islamitische hoofddoeken op openbare universiteiten en andere overheidsinstellingen in Turkije blijft van kracht. Dat heeft het Constitutionele Hof gisteren bepaald.

De controversiele uitspraak betekent een zware nederlaag voor de regering van premier Erdogan en belooft weinig goeds voor het lot van zijn partij. Bij hetzelfde hof is een zaak aangespannen om diens gematigd islamitische AK partij te verbieden. “Dit garandeert het opheffen van de AK partij”, zo reageerde politicoloog Cegiz Aktar.

De AK partij had begin dit jaar samen met de extreem rechtse oppositiepartij MHP enkele amendementen op de grondwet goedgekeurd waardoor religieuze studentes voor het eerst het recht zouden krijgen om met hun türban (streng islamitische hoofddoek) op te studeren. Kleding en hoofdbedekking zijn een vorm van individuele vrijheid en een een vorm van vrijheid van godsdienst. En niemand kan het recht op onderwijs worden ontzegd, aldus de AK partij. Tweederde van het parlement was het met die argumenten eens en stemde in februari voor het opheffen van het verbod.

Het Constitutionele Hof in Ankara bleek gisteren een totaal andere opvatting te huldigen en oordeelde dat islamitische hoofddoeken een schending zijn van de seculiere orde van Turkije en daarom niet kunnen worden getolereerd in staatsinstellingen.

De hoofddoekjes, die door gelovige moslima’s worden gedragen, zijn in de ogen van de seculiere elite een symbool van de politieke islam. Een bewijs van een sluipende contra-revolutie tegen de moderne en seculiere principes van Atatürk. En een indicatie van het geheime plan van de regerende AK partij om van Turkije een islamitische staat te maken waar de shari’a (islamitische wet) geldt zoals in het buurland Iran.

De hoogste openbare aanklager had het initiatief van Erdogan om het hoofddoekverbod op te heffen aangegrepen om te pleiten voor het verbieden en opheffen van de regeringspartij. Voorts eist hij dat 71 politici en parlementsleden van de AK partij, onder wie premier Erdogan en president Gül, wordt verboden om de komende vijf jaar actief te zijn in partijpolitiek.

De hoofddoekjes voor moslima’s zijn een explosieve kwestie in de machtsstrijd tussen de liberale moslim-democraten en de autoritaire ultra-seculiere elite. De Europese Unie is zeer kritisch over de manier waarop justitie in Turkije probeert de regeringspartij, die vorige zomer bij verkiezingen 47 procent van de stemmen kreeg, buitenspel te zetten. Eurocommissaris Olli Rehn (uitbreiding): “In een normale democratie worden politieke kwesties in het parlement besproken en in het stemhokje beslist, niet in rechtbanken”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch