Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turken veroveren christelijke hoofdstad!

5 jun
2008
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

Het is 4 uur in de ochtend. Ik word wakker van het lawaai dat via het open slaapkamerraam binnendringt. Vanaf de minaretten maken de muezzins ook talloze andere stadgenoten wakker. Niet om de gelovigen in het Arabisch op te roepen tot het dagelijkse ochtendgebed. Daar is het nog te vroeg voor. Maar om in het Turks de blijde boodschap te verkondigen dat Constantinopel door moedige Turkse soldaten onder leiding van sultan Mehmet II is ingenomen.

Want het was op 29 mei 1453 om 4 uur in de ochtend dat de christelijke wereldstad, na een beleg van zeven weken, in handen van de Turken viel. Met artillerie van zwaar kaliber schoten ze gaten in de duizendjarige muren van de driehoekige stad aan de Bosporus en de Gouden Hoorn. Van de ooit zo glorieuze stad, met de prachtige Aya Sophia kerk als architectonisch wonder en middelpunt, was weinig meer over. Er woonden nog amper 50.000 Grieken en andere christenen. Binnen de stadsmuren waren ruines overwoekerd met onkruid en amper 8.000 soldaten van het Romeinse Rijk probeerden hun hoofdstad te verdedigen tegen een moslimleger van zeker 100.000 man.

De soldaten mochten van de sultan drie dagen ongehinderd plunderen, roven en verkrachten. Zelf reed sultan Mehmet ‘de Veroveraar’ op een schimmel de stad binnen. Rechtstreeks naar de Aya Sofia. Hij bewonderde het prachtige interieur en de gigantische koepel, en gaf een imam opdracht vanaf de kansel de islamitische geloofsbelijdenis uit te spreken: ‘Er is geen god dan God en Mohammed is Zijn Profeet’. Daarmee werd de Griekse kathedraal een Turkse moskee, en Constantinopel werd van de hoofdstad van het Byzantijnse Rijk de hoofdstad van het islamitische Ottomaanse Rijk.

Dat was 555 jaar geleden. Behalve de Grieken, die nog altijd spreken van Constantinopel, ligt niemand in Europa nog wakker van de val van het laatste bolwerk van het christendom in Zuidoost-Europa. Maar in Istanbul werd de 555ste verjaardag groots gevierd. Hoge legerofficieren, de gouverneur van de provincie Istanbul, de burgemeester van de stad en vele andere hoogwaardigheidsbekleders begonnen de dag met een gezamenlijk gebed bij het praalgraf van sultan Mehmet Fatih (de Veroveraar). Turken met krijgshaftige snorren in traditionele kledij en oude wapens beklommen de resten van de oude stadsmuren. En ’s avonds was er in de Gouden Hoorn een spectaculaire show op het water met muziek, een lasershow, beelden uit docudrama’s met de bestorming van de muren, sultan Fatih op zijn witte paard en vuurwerk. De toeschouwers waren vooral vrouwen met islamitische hoofddoeken en conservatieve moslim mannen.

Folklore? Natuurlijk. Net zoals elk jaar op 1 april de inname van Den Briel (1572) door de watergeuzen wordt nagespeeld. Maar in Turkije wordt er bewust ook een actuele politieke lading aan gegeven. Als gevolg van de populariteit van de islamitische AK partij van premier Erdogan, wordt ook steeds nadrukkelijker de islamitische identiteit van Istanbul op de voorgrond geplaatst. Moderne Turken zien dat met afschuw aan en veroordelen de festiviteiten als overbodig en buitensporig. Ook kritiseren zij het feit dat fundamentalistische moslims ‘proberen een mythe te creeren rondom het jaar 1453’. “Zij proberen sultan Mehmet voor te stellen als iemand die bijna dezelfde status toekomt als Atatürk”, aldus professor Cengiz Aktar.
Militante moslims trekken zich niets aan van die kritiek en gaan nog een stap verder. Zij eisen dat de Aya Sophia, die in 1934 een museum werd, weer een moskee wordt. Zij citeren sultan Fatih die volgens hen gezegd zou hebben: “De grote kerk Aya Sophia is ingewijd als een moskee en zal dat blijven tot het Laatste Oordeel. Degene die de status verandert zal vervloekt worden door de engelen van God en alle mensen.”

De Aya Sophia vertegenwoordigt ‘de eer, de waardigheid en de glorie van de moslim Turk’, aldus Tuncay Aksoy in het blad ‘Het Grote Oosten’. “De heropening van de Aya Sophia als een moskee zal bewijzen dat ons land totaal onafhankelijk is”. Om geen misverstand te laten bestaan over hun intenties stond deze kop boven het artikel: ‘Open de Aya Sophia en hang kettingen om de nekken van de kruisvaarders’.

One Comment

  1. Max schreef:

    De historie van de ISLAM is een 1400 jaar durende duivelse dans van moord, afslachting, plundering, tirannie en marteling wereldwijd, sinds de dag van zijn oprichting.Het Beleg van Constantinopel in 1453 door de legers van het Ottomaanse Rijk onder leiding van sultan Mehmet II en de uiteindelijke val van Constantinopel op de zondag van pinksteren 29 mei 1453 betekende het einde van het Byzantijnse Rijk.Toen de stad veroverd was, gaf Mehmet II zijn troepen drie dagen de tijd de stad te plunderen. Een deel van de bevolking wist te ontsnappen, mede doordat de Ottomaanse soldaten meer belangstelling hadden voor de buit dan voor de vluchtelingen en waarbij de soldaten soms met elkaar om de buit vochten. Nicolo Barbaro-chirurg en ooggetuige- beschrijft deze gebeurtenissen in zijn dagboek:“Het bloed stroomde als regenwater door de straten. Duizenden inwoners werden vermoord en nog veel meer werden als slaaf verkocht”.De Britse historicus Steven Runciman schreef hierover dat “de moslims iedereen die ze op straat tegenkwamen doodden. Mannen, vrouwen en kinderen zonder onderscheid. Het bloed stroomde als rivieren door de straten”…Op 29 mei 1453 hielden de christenen hun laatste dienst in de oude Sint Sophia kerk. Sultan Mehmet II reed op een wit paard naar de imposantste kerk ter wereld en noemde haar Aya Sofia, de moskee van de nieuwe hoofdstad van zijn Turkse rijk…

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch