Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse zender maakt Koerdische tv

2 jun
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – In Turkije is een oud taboe doorbroken. De Turkse staatszender TRT zal op een van zijn kanalen 24 uur programma’s in de Koerdische taal gaan uitzenden.

Daarmee komt Turkije een eind tegemoet aan de wensen van de Europese Unie, die er in haar jaarlijkse rapportages herhaaldelijk over heeft geklaagd dat de Koerdische minderheid onvoldoende politieke en culturele rechten heeft. Erkenning van de Koerdische taal is ook een oude wens van Koerdische nationalisten in Turkije.

De komst van een kanaal in het Koerdisch is mogelijk geworden door een wetsvoorstel van de regerende AK partij van premier Erdogan dat door het parlement is aangenomen.

“Ik herinner me nog goed hoe we casettebandjes met Koerdische muziek verborgen en er alleen naar konden luisteren als we alleen waren”, zo zei het Koerdische parlementslid Abdurrahman Kurt uit Diyarbakir. “En we herinneren ons de gevangenissen en de martelingen voor het gebruik van Koerdisch”.

De extreem rechtse partij MHP stemde tegen de wet, omdat volgens haar het aanmoedigen van de talen van de minderheden in Turkije de eenheid van de bevolking kan ondermijnen.

Aanvankelijk zal de staatstelevisie op een apart kanaal uitzenden in het Koerdisch, Arabisch en het Perzisch. Langzaam zal het aandeel van het Koerdisch worden uitgebreid.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch