Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse rokers hebben het moeilijk

30 mei
2008
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

Istanbul – ‘Goedemorgen mijn dochter’, zegt een elegant geklede Turkse dame op leeftijd tegen Ceren, een voor haar onbekende studente. Ze staan in Istanbul bij een bushalte te wachten en Ceren rookt haar eerste Winston sigaret van deze ochtend. De dame is duidelijk niet gediend van rokers.

“Wordt het geen tijd om te stoppen?”, zo wijst ze Ceren ongevraagd terecht. “Je gaat mijn leeftijd niet halen als je zo doorgaat. Je haar zal lelijk worden van de nicotine. En je zal kanker krijgen. Vrouwen zouden niet naar rook moeten stinken, maar moeten ruiken als bloemen.”

Ceren is verbouwereerd door de reprimande, hier op de openbare weg. ‘Sorry’, zegt ze, ‘ik wil echt stoppen, maar ik heb het al zo vaak geprobeerd’.

Het gedrag van de dame is typerend voor veel niet-rokers, zeggen rokers in Istanbul. “Nu de nieuwe wet tegen roken vorige week van kracht is geworden, durven ze ons te kritiseren”, zegt Yashar, een Koerdische venter onder de Galatabrug, die tabak en gerolde sigaretten per stuk verkoopt.

Turken staan bekend als zware rokers. Ruim honderd jaar geleden kwam het gezegde ‘roken als een Turk’ al in zwang. Zeker twee op de drie Turkse mannen rookt en ruim een vijfde van alle vrouwen. Bovendien is bijna 15 procent van de Turkse kinderen tussen de 7 en 11 jaar aan sigaretten verslaafd.

Begin dit jaar nam het Turkse parlement een wet aan die roken in vrijwel alle gesloten ruimten verbiedt. Het was een radicale aanscherping op de wet uit 1997. Toen verbood Turkije roken in kantoren waar meer dan vier mensen werken. Het verbod gold tevens voor het openbaar vervoer, sportcentra, ziekenhuizen en andere gezondheidscentra, in het onderwijs en culturele centra.

Roken is vanaf vorige week ook strafbaar in taxi’s, treinen en de open ruimten van veerboten. Stadions, speelplaatsen en tuinen van onderwijs- en culturele instellingen zijn nu ook rookvrij. Zelfs het weggooien van een peuk is strafbaar geworden.

Turkije sluit zich met deze wetgeving aan bij de initiatieven in veel EU-landen. Het gaat zelfs verder dan sommige Europese landen en loopt ver voorop in vergelijking met buurlanden als Iran, Syrie en Irak.

Het land aan de Bosporus is de op zes na grootste sigarettenmarkt ter wereld. De Turken roken samen 103 miljard sigaretten per jaar.

Het verbod geldt ook sigaren, pijpen en de traditionele waterpijp, die juist de laatste jaren steeds populairder werd bij toeristen en Turken.

Roken in restaurants en bars zal volgende zomer illegaal worden, maar voor bars en eetgelegenheden in winkelcentra geldt het al. In bejaardenhuizen en psychiatrische inrichtingen zullen bepaalde ruimten voor rokers worden gereserveerd. En rechercheurs mogen tijdens verhoren sigaretten aanbieden aan verdachten om hen aan het praten te krijgen.

Turkse rokers hebben het moeilijk. Vooral vrouwen klagen, zeggen taxichauffeurs. Doordat veel Turkse moslim mannen verontwaardigd kijken naar vrouwen die in het openbaar roken, steken veel vrouwelijke rokers een sigaret op zodra ze in een taxt zitten. “Zeker 70 procent van mijn vrouwelijke klanten rookt tijdens de rit”, zegt een chauffeur op Taksim-plein. “Ik ben bang dat we veel klanten gaan verliezen”.

One Comment

  1. Jos schreef:

    Beste Marc, leuk stukje over het rookgedrag van de Turken. Het is inderdaad te gek voor woorden zoals deze mensen met hun gezondheid omgaan. Het is ook niet normaal hoeveel sigaretten ze per dag roken. Het aanscherpen van de wet op rookverbod is al net zo zinloos als alle andere wetten in Turkije omdat niemand dit gaat / kan / wil controleren. De enigste manier om te stoppen voor veel van deze “domme mensen” is te sterven door longkanker. Ik zeg bewust “domme mensen ” omdat het overgrote gedeelte van de rokende Turken laag / niet geschoold zijn en de viese gewoontes overnemen van hun omgeving .( incl. ouders ) Het weggooien van filterpeuken of het lozen van de auto-asbak op straat is zo normaal dat dit niet gezien wordt als vervuiling. De sigaretenpeuk is dan wel het kleinste vuil wat ze zoal op straat gooien maar je kunt geen stap doen zonder dat op deze peuken te trappen. Opvegen is totaal zinloos omdat ze er binnen no-time weer liggen. Ik zit regelmatig in de Taksi waar diverse stickers zijn geplakt voor het niet-roken maar bijna alle Taksi’s stinken wel naar de rook omdat de chaufeur zelf wel rookt ( met het raampje open ???? ) Of het ooit zal lukken om in Turkije de restaurants rookvrij te krijgen gelooft geen mens en zonder controle al helemaal niet
    Dus de wet op het rookverbod is al in rook opgegaan voordat deze is van kracht zal zijn. Turkije succes ermee !

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch