Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije: Profeet Mohammed vindt vrouwen met parfum immoreel

30 mei
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Turkije is een islamitisch land met formeel een strikte scheiding tussen godsdienst en staat. Maar in de seculiere republiek, die in 1923 door Atatürk werd uitgeroepen, oefent de staat via het Directoraat voor Religieuze Zaken (Diyanet) een strenge controle uit op alle religieuze uitingen.

Daarom verbaast en verontrust het veel moderne Turken met een westerse levensstijl, dat Diyanet een nieuwe ‘catechismus’ met de belangrijkste beginselen van de islam over seksualiteit heeft uitgebracht die de indruk geeft dat deze staatsinstelling in conservatief vaarwater terecht is gekomen.

Volgens de controversiele lijst met ge- en verboden mogen vrouwen buitenshuis geen deodorants en parfums gebruiken. Doen ze dit wel dan begaan zij een zonde. “Onze Profeet Mohammed keurde het niet goed dat vrouwen buitenshuis parfum en andere geurtjes hebben. Hij vond dit gedrag immoreel”, aldus de website van het Directoraat voor Religieuze Zaken.

De website geeft een opsomming van voorbeeldig gedrag van de profeet Mohammed en waarschuwt mannen om niet alleen in een gesloten ruimte te zijn met een vrouw die niet hun echtgenote of familielid is. Als een vrouw toch met een andere man in een gesloten ruimte is zal er een derde in de ruimte zijn: de duivel, aldus Diyanet.

“Vrouwen dienen voorzichtiger te zijn, omdat zij seksuele prikkels verspreiden”, zo staat in het artikel ‘Seksueel Leven’.

Wanneer vrouwen naar buiten gaan, dienen zij ervoor te zorgen dat hun lichaamsvormen aan het oog worden onttrokken. Flirten is een vorm van overspel. En vrouwen mogen niet alleen reizen, want dat kan leiden tot overspel en zelfs erger: roddel over haar eerbaarheid en kuisheid. “Aangezien kuisheid en eer onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, kunnen deze het best beschermd worden door zo ver mogelijk van het kwaad verwijderd te blijven”.

Diverse columnisten spreken schande van deze lijst en veroordelen de aanbevelingen als een mentaliteit van de Taliban of de praktijken die gelden in Iran en Saudi-Arabie.

Maar dit is niet de gedragscode van de Taliban, ‘maar van een staatsinstelling van de moderne Turkse republiek!’, aldus Mehmet Yilmaz in Hürriyet.

“Wat deze uitlatingen op de website laten zien is hoe cruciaal de verdediging van de democratische seculiere orde is in Turkije. Op de dag dat deze orde wordt vernietigd, zullen er geen persoonlijke democratische rechten meer over zijn, noch de vrijheid om verzet aan te tekenen tegen deze onderdrukking.”

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch