Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Woede om hoofddoek Turkse First Lady

15 mei
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Met kromme tenen en woedende blikken hebben moderne Turken zitten kijken naar het staatsbanket ter ere van koningin Elizabeth II, die hier vier dagen op bezoek is. Schande vonden ze die islamitische hoofddoek van Hayrünnisa Gül, de First Lady van Turkije.

Die strak om het hoofd gewikkelde lap stof, die alle haar aan het oog onttrekt, is een symbool van de islam. Van de strikte leef- en gedragsregels, en de kuise kledinggvoorschriften die in de koran en de islamitische wet (shari’a) staan. Een symbool van het tijdperk dat werd afgesloten met de radicale hervormingen en moderniseringen van de generaal, oorlogsheld en staatsman Mustafa Kemal Atatürk en de oprichting van de Turkse republiek in 1923.

Militairen, bureaucraten, leerkrachten, rechters, journalisten, artsen, advocaten, vakbondsbobo’s en talloze andere Turkse stadsbewoners beschouwen zich als de verlichte elite. Als de voorhoede die zich tot taak heeft gesteld de erfenis van de Grote Leider Atatürk te beschermen. Zij schamen zich. En ze zijn woedend dat de beelden van de gehoofddoekte First Lady de wereld overgaan en daarmee in hun ogen een verkeerde indruk geven van Turkije. Van een traditioneel moslim-land dat volgens de meeste Nederlanders meer in het islamitische Midden-Oosten thuishoort dan in het moderne Europa.

De türban, zoals de conservatieve hoofdbedekking van gelovige moslima’s wordt genoemd, is in Turkije al jaren het belangrijkste excuus voor secularisten en praktiserende moslims om elkaar in de haren te vliegen. En de belangrijkste aanleiding voor het Constitutionele Hof om het verbod en ontbinding van de regerende islamitische AK partij te overwegen. Volgens de radicale secularisten proberen moslim-extremisten een eind te maken aan de door Atatürk gepropageerde westerse kledingvoorschriften en willen ze alle vrouwen dwingen religieuze symbolen te dragen en Turkije een islamitische leefstijl opdringen.

Het gekke is dat er in dit land, waar volgens de officiele statistieken 99 procent van de inwoners moslim is, toch sprake is van een moslim-fobie. Een deel van de moderne Turken is het eens met Geert Wilders en Pim Fortuyn en vindt de islam ‘een achterlijke godsdienst’.

Veel van deze moderne Turken zijn niet gelovig en de meest radicale noemen zich atheist. Ze zien het woord moslim op hun identiteitskaart louter als iets wat cultureel gezien tot hun Turkse identiteit hoort, maar ze gaan nooit naar een moskee, vasten niet tijdens de Ramadan en zijn tegen vrijwel alle geboden en verboden in de Koran en de islamitische wet. Ze trekken zich er net zo weinig van aan als de meeste katholieken van de verboden van het Vaticaan op abortus en voorbehoedmiddelen.

De grootste Turkse media doen naar hartelust mee met islam bashing. Gelovige landgenoten die een afwijkende levensstijl hebben en ervoor kiezen hun geloof ook in hun kleding uit te dragen, worden systematisch met beledigende, vernederende en stigmatiserende woorden getypeerd: reactionair, bekrompen, sektarisch, fanatiek.

De 82-jarige Britse vorstin heeft daar gelukkig weinig weet van. Zij geniet van de warme Turkse gastvrijheid, van de Turkse cultuur en de rijke historie van dit land met zijn oude beschavingen. Zij geeft ook het goede voorbeeld van tolerantie en respect voor anderen en verruilt bij het betreden van de Groene moskee in Bursa haar vorstelijke hoed voor een hoofddoek.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch