Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Minder vrijheid in Turkije voor rechtse aanklagers

9 mei
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Nationalistische aanklagers hebben sinds gisteren minder vrijheid om vrijdenkers voor het gerecht te dagen wegens het ‘beledigen van de Turkse identiteit’.

Dat komt door de wijziging van het beruchte artikel 301 in het wetboek van strafrecht, die gisteren van kracht werd.

De Europese Unie heeft lang aangedrongen op het intrekken of drastisch wijzigen van het artikel dat het kritisch bespreken van de grote Turkse taboes en heilige huisjes strafbaar stelt (Armeense genocide, Atatürk, het leger en de nationalistische aspiraties van Koerden).

Vorig jaar zijn honderden journalisten, schrijvers, uitgevers, academici, Koerdische politici en activisten aangeklaagd op grond van artikel 301.

Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk werd voor de rechter gedaagd, omdat hij de Armeense genocide had veroordeeld en de Armeense hoofdredacteur Hrant Dink werd een jaar geleden door een Turkse nationalist vermoord wegens zijn uitlatingen over de genocide.

Het belangrijkste verschil met de oude tekst van 301 is dat de minister van Justitie toestemming moet geven voor het openen van een strafzaak en dat de maximum straf is teruggebracht van 3 naar 2 jaar.

De Europese Unie is sceptisch en had liever gezien dat het artikel was geschrapt, want er zijn nog steeds talrijke artikelen in het wetboek van strafrecht die de vrijheid van meningsuiting beknotten.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch