Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Verbod Turkse regeringspartij dreigt

1 apr
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – De regerende AK partij in Turkije dreigt te worden ontbonden. En premier Erdogan en 70 van de andere leiders van de AK partij, onder wie president Abdullah Gül, hangt een verbod boven het hoofd om nog langer actief in de politiek te zijn.

Dat is het gevolg van het besluit van Het Constitutionele Hof in Turkije om de aanklacht van de hoogste openbare aanklager tegen de AK partij in behandeling te nemen. De openbare aanklager, Abdurrahman Yalcinkaya, diende zijn 162 pagina’s lange aanklacht twee weken geleden in bij het Hof. De hoofdaanklacht luidt dat de gematigd islamistische regeringspartij een ‘bolwerk is geworden voor anti-seculiere activiteiten’.


De beurs in Istanbul reageerde meteen op het nieuws en zakte bijna 4%. De Turkse lira zakte verder in waarde tegenover de euro en de dollar. De aanklacht heeft zowel in Amerika als Europa zware kritiek uitgelokt. ‘In elke democratie is het essentieel dat de kiezers de politieke toekomst van hun land bepalen en de kiezers van Turkije hebben hun keuze in juli 2007 gemaakt’, zo zei Matt Bryza, de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken. En de Europese Unie liet weten tegen deze poging van justitie in Turkije te zijn om de regeringspartij AKP te verbieden. Europees Commissaris Oli Rehn zei: ‘In een normale Europese democratie worden politieke kwesties in het parlement besproken en in het stemhokje beslist, niet in rechtbanken’.
De controversiele juridische interventie kan de toekomstige toetreding van Turkije tot de EU in gevaar brengen, zo liet Rehn doorschemeren. Rehn zei dat Brussel de plicht heeft de onderhandelingen met Turkije tegen het licht te houden indien er sprake is van een ernstige inbreuk op de politieke en mensenrechtencriteria van de EU.
Het besluit om de grondwet te amenderen om daarmee het hoofddoekverbod voor islamistische studentes op universiteiten ongedaan te maken, blijkt de zwaaarste ‘zonde’ die de partij wordt aangerekend.
De openbare aanklager beschuldigt de partij van premier Erdogan ervan dat hij zijn meerderheid in het parlement gebruikt om de islamitische wet – shari’a – opnieuw in te voeren in Turkije, net zoals in buurland Iran in 1979 is gebeurd na revolutie tegen het pro-westerse bewind van de sjah.
De elf magistraten van het Constitutionele Hof hebben hun besluit gisteren unaniem genomen. Volgens de meeste Turkse analisten betekent dit dat het Hof vindt dat de openbare aanklager voldoende belastend material heeft aangedragen voor een zaak. Gezien de ideologische opvattingen van de overgrote meerderheid van de magistraten en hun eerdere politiek gekleurde uitspraak tegen de AK partij, gaan Turkse analisten ervan uit dat het Hof zal besluiten tot het ontbinden van de regeringspartij.
De regering spreekt de beschuldigingen tegen en benadrukt dat het de seculiere beginselen van de Turkse republiek eerbiedigt. Volgens premier Erdogan gaat het om een politiek gemotiveerde aanklacht tegen zijn regering en een aanval op de democratie. De AK partij krijgt een maand om haar verdediging voor te bereiden.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch