Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Nauwere banden tussen Turkije en Nederland

28 mrt
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Ankara – Nederland heeft gisteren een energiedeal gesloten met Turkije. Ter afsluiting van haar tweedaagse bezoek aan de Turkse hoofdstad Ankara zette minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) haar handtekening onder een memorandum of understanding om meer samen te werken op het gebied van energie.
Een van de eerste resultaten van het akkoord met de Turkse minister van Energie, Hilmi Güler, is het besluit om een gezamenlijke Turks-Nederlandse werkgroep te starten ‘die potentiele projecten op het gebied van zonne-energie, windenergie en biogas gaat inventariseren en om Nederlandse en Turkse ondernemers bij elkaar te brengen’. Er is volgens de minister ‘enorme belangstelling in Turkije voor duurzame energie’. ‘Wat ook telkens ter sprake kwam, was energie-efficiency. Zeker omdat in Turkije zulke enorme afstanden moeten worden overbrugd waarbij veel energie verloren gaat.’
De minister wees er op dat Nederland ‘goed is in het decentraal opwekken voor eigen gebruik van energie’. Biogas is ook interessant voor Turkije omdat er nog veel Turken in de agrarische sector werkzaam zijn. Nederland zou de technologie en de expertise kunnen leveren, joint ventures kunnen starten met Turkse partners en dergelijke projecten kunnen financieren. ‘Ik heb er steeds op gehamerd om de private sector zijn werk te laten doen. Geef die de kans om te investeren’.
Opvallend vond de minister dat geen enkele Turkse gesprekspartner haar aansprak over de film van Geert Wilders. ‘Het woord Wilders is niet gevallen’. Dat is opmerkelijk omdat het kabinet alarmerende signalen zegt te krijgen van Nederlandse ambassades in islamitische landen. Van der Hoeven wijst er echter op dat de hoogste Turkse geestelijk leider, Ali Bardakolglu, verontruste moslims in zijn land heeft aangeraden alleen op vreedzame wijze te protesteren tegen de film van Wilders als die de islam beledigt of de gevoelens van moslims kwetst. ‘Dit is toch een duidelijk ander signaal dan de geluiden die we opvangen uit andere islamitische landen. Turkije is ook in dit opzicht anders dan andere islamitische landen’.
Niet alleen op het gebied van energie intensiveren Nederland en Turkije hun betrekkingen. Ook op terreinen als handel, investeringen, justitie, transport en klimaatbeheersing.
Eerder deze week ondertekende minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en zijn Turkse ambtgenoot Ali Babacan in Kasteel de Wittenburg in Wassenaar een overeenkomst over het aanhalen van de banden tussen Nederland en Turkije.
Beide initiatieven van Nederland vloeien voort uit het groeiende belang van Turkije. Nederland is al een van de belangrijkste Europese handelspartners van Turkije en de grootste buitenlandse investeerders in het land aan de Borporus.
De directe buitenlandse investeringen, die in het recente verleden amper de 1 miljard US dollar per jaar haalden, groeiden in 2007 tot een record van 22 miljard dollar.
Turkije ontwikkelt zich wegens zijn strategische ligging als een belangrijk doorvoerland voor energie uit de Kaspische regio en het Midden-Oosten naar Europa. In 2006 kwam de eerste olie uit Azerbeidzjan via een pijpleiding door Georgie en Turkije aan in de Turkse terminal Ceyhan. Van daaruit wordt sindsdien dagelijks bijna 1 miljoen vaten olie per dag gepompt vanuit Bakoe naar de Europese markt. En de geplande Nabucco pijpleiding, die jaarlijks 21 miljard kubieke meter gas zal vervoeren van de Kaspische regio naar consumenten in Europa, zal door Turkije lopen.
Het Turkse parlement heeft voorig jaar wetgeving aangenomen om zijn door staatsbedrijven gedomineerde energiemarkt vergaand te liberaliseren. Zowel Turkse als buitenlandse ondernemers worden uitgenodigd om te investeren in de productie van energie. De energiesector geldt als een van de kansrijke sectoren voor Nederlandse ondernemers. Zij kunnen nieuwe elektriciteitscentrales leveren. Darnaast onderdelen voor centrales uit de jaren tachtig, transmissieleidingen, pijpleidingontwerp en –constructie, subcontracting voor verbeterde elektriciteits- en gasdistributie en gasopslag.
Het energieconcern Shell is al sinds 1923 actief in Turkije. Het ziet Turkije als een strategische markt. Rob Routs, Executive Director Downstream van Shell, maakte enkele dagen geleden bekend dat Turkije een van de zes belangrijkste markten is voor Shell. Het partnerschap met de Turkse oliemaatschappij Turcas, dat in 2005 gestalte kreeg, noemde hij een groot success. “Enerzijds is onze omzet ongelofelijk gestegen. Anderzijds is onze naamsbekendheid zeer snel gegroeid. Het success overtreft onze verwachtingen. De Turkse economie blijft in hoog tempo groeien. En wij zijn van plan met diezelfde snelheid in Turkije te groeien.”
Andere Nederlandse bedrijven die in de Turkse energiesector actief zijn, zijn Alisan Den Hartogh voor de logistiek van chemicalien, Ipragaz en Bizimgaz (SHV) en Gira Solar BV voor zonne-energie.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch