Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Doden bij gewelddadige viering van Koerdisch nieuwjaar

24 mrt
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

FOTO © SLAWOMIRA KOZIENIEC

DIYARBAKIR  – Bij gewelddadige confrontaties tussen nationalistische Koerden en de Turkse oproerpolitie zijn de afgelopen vijf dagen twee doden gevallen. Zeker 100 Koerdische aanhangers van de verboden Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) raakten gewonden en tallozen zijn gearresteerd. Twee Koerden vonden de dood door kogels toen de politie met scherp schoot.


Hoewel overal in Koerdische steden als Diyarbakir spandoeken en gekleurde lampen ophingen met de wens ‘Newroz, piroz be’ (Een gelukkig nieuwjaar) was de sfeer al voor het begin van het traditionele lentefeest zeer gespannen. De Turkse autoriteiten hadden de Koerden verboden hun feest met dans, muziek en vreugdevuren op een andere dag dan op vrijdag 21 maart te houden. Toen in veel steden ook op zaterdag duizenden Koerden bijeenkwamen, werden ze door de oproerpolitie keihard uiteen gedreven met waterkanonnen, traangas en knuppels.

Een andere reden voor de uiterst gespannen sfeer in Koerdische steden als Diyarbakir, Yüksekova en Van is het grote aantal Koerdische rebellen – zeker 160 – dat is gedood bij het recente militaire offensief van het Turkse leger in Noord-Irak. In Diyarbakir, waar zeker 200.000 aanhangers van de PKK bijeen waren, werden leuzen gescandeerd tegen de Turkse premier: ‘Erdogan moordenaar’, en ‘Leve vrij Koerdistan’. Velen zwaaiden met de vlag van de verboden PKK, maakten met hun wijs- en middelvinger het victorieteken en eisten massaal de vrijlating van hun leider Abdullah Öcalan, die tot levenslang is veroordeeld.

Er werd een brief voorgelezen van Öcalan vanuit zijn isolatiecel waarin hij premier Erdogan oproept om met hem te onderhandelen voor een vreedzame oplossing van de Koerdische kwestie. Hij zei ook: “Ik ben een vrijheidsstrijder voor mijn volk. Ik realiseer de duizend jaar oude droom van vrijheid en gelijkheid”. Hij zei ook dat hij zich zal blijven verzetten tegen de zware omstandigheden van eenzame opsluiting in de gevangenis. “Ik zal geen zelfmoord plegen”.

De militante Leyla Zana, de eerste Koerdische vrouw die een zetel in het parlement won en daarna tien in de gevangenis zat wegens haar nationalistische overtuiging, sprak de menigte ook toe en beloofde dat Öcalan binnen twee jaar uit de gevangenis zal zijn.

In de stad Van kwam vrijdag uit protest niemand opdagen bij het officiele Newruz-feest. Toen zaterdag tienduizenden Koerden hun nieuwjaar wilden gaan vieren, kwam de oproerpolitie in actie. De Koerdische Zeki Erinc (35) overleed nadat hij door een politiekogel was getroffen. Bij de rellen in die stad vielen zeker 50 gewonden, onder wie leden van de oproerpolitie. Ruim 130 aanhangers van de PKK werden gearresteerd.

In het Koerdische stadje Yüksekova, aan de grens met Iran, gingen zondag uit protest tegen de dood van de Koerd in Van honderden gemaskerde Koerden de straat op. Toen ze met stenen begonnen te gooien en volgens de politie ‘illegale leuzen’ ten gunste van de PKK scandeerden, schoot de politie met scherp en kwam er opnieuw een Koerd om het leven.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch