Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Politieke doorbraak in relatie Turkije en Irak

10 mrt
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Irak wil met buurland Turkije ‘strategische banden’ onderhouden. Ondernemers uit Turkije zijn welkom om te investeren in de exploitatie van de olie- en gasvoorraden van Irak en het transport via Turkije naar Europa.

Ook op het gebied van handel, cultuur en politiek dienen de betrekkingen te worden verstevigd. Dat heeft de Iraakse president, Jalal Talabani, gezegd in Ankara aan het slot van zijn onderhoud met de Turkse premier Erdogan en president Abdullah Gül.

In Turkije wordt het officiële bezoek van Talabani gezien als een politieke doorbraak. Als een teken dat Ankara de banden met het Arabische buurland wil aanhalen. Ook als tegenwicht tegen de groeiende Iraanse invloed in Irak. ‘Ik geloof dat dat we in staat zijn om de noodzakelijke politieke wil te laten zien om een nieuwe pagina open te slaan in de Turks-Iraakse betrekkingen’, verklaarde Erdogan tijdens een diner ter ere van Talabani.

Voor Talabani, zelf een Koerdische leider, was het de eerste keer dat hij werd uitgenodigd door Turkije sinds hij in 2005 werd gekozen tot president. Het bezoek kwam een week na afloop van de Turkse militaire invasie in Noord-Irak, die leidde tot forse irritatie en kritiek uit Bagdad.

De Turkse minister van buitenlandse handel, Kursad Tuzmen, zei in een toespraak voor de Iraakse delegatie dat de handel tussen beide landen binnen twee jaar kan toenemen tot $ 20 mrd, vergeleken met $ 3,5 mrd in 2007. Hij kondigde aan binnenkort met een verdrag tot vrijhandel tussen beide landen te komen.

Het belangrijkste politieke punt op de agenda was de strijd tegen de Koerdische rebellen van de PKK, die het ruige gebergte in Noord-Irak gebruiken als schuilplaats en uitvalsbasis voor hun aanvallen in Turkije. Politici en generaals in Turkije verwijten Irak dat het ‘niets doet tegen de terroristen’.

De Iraakse Koerden worden er bovendien van beschuldigd dat ze de rebellen beschermen. Turkije is ook bezorgd dat het Koerdische ministaatje in Noord-Irak, dat al sinds 1991 een semi-autonome status heeft, de nationalistische gevoelens van de Turkse Koerden aanwakkert.

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos