Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Gates vangt bot in Turkije

29 feb
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Turkije weigert Amerika een tijdschema te geven voor de aftocht van zijn troepen uit Noord-Irak. De Amerikaanse minister van defensie, Robert Gates, was gisteren in Ankara en drong er bij de politieke topleiders en de hoogste generaal Büyükanit op aan het offensief zo snel mogelijk af te ronden, bij voorkeur ‘binnen twee weken’.

Hij kreeg nul op het rekest. Zijn Turkse ambtgenoot Vecdi Gönül zei dat de Turkse invasiemacht ‘zo lang als nodig is in Noord-Irak zal blijven’. Hij benadrukte dat de missie pas voltooid is als de schuilplaatsen van de PKK onbewoonbaar zijn gemaakt en de ‘terroristische infrastructuur is vernietigd’.

Gates drong er op aan om de sociale en economische omstandigheden van de miljoenen Koerden in het zuidoosten van Turkije te verbeteren. En ook politieke hervormingen – meer democratie en meer vrijheid van meningsuiting – door te voeren om een eind te maken aan de grieven van de Koerdische minderheid en daarmee de steun voor de PKK te ondergraven. Gates: ‘Militaire acties alleen zullen geen eind maken aan het terrorisme’.

De Amerikaanse minister verzocht Turkije tevens meer troepen te sturen naar Afghanistan voor de strijd tegen de Taliban en meer te doen om de internationale sancties tegen buurland Iran te versterken.

Het grondoffensief in het ruige en besneeuwde berggebied van Noord-Irak begon vorige week donderdag. Volgens de Turkse generale staf zouden er inmiddels 230 Koerdische rebellen zijn gedood en 27 militairen zijn gesneuveld. Daarnaast zouden er kampen en schuilplaatsen zijn vernietigd en proviand- en munitiedepots zijn opgeblazen.

De Turkse generaals spreken van een tactische ‘schoonmaakoperatie’. Met het grond- en luchtoffensief wil Turkije zoveel mogelijk rebellen uitschakelen, hun kampen onleefbaar maken en hun luchtafweergeschut vernietigen. De Turken coordineren hun beschietingen en bombardementen met Amerikaanse militairen die hen voorzien van actuele en gedetailleerde informatie over PKK-doelwitten afkomstig van Amerikaanse spionagevliegtuigen.

Turkije reageert op de toenemende buitenlandse druk met het argument dat het de soevereiniteit van Irak respecteert en dat de aanvallen alleen bedoeld zijn om de Koerdische rebellen uit te schakelen.

Premier Erdogan heeft voor het begin van de militaire acties in Noord-Irak eerst politieke rugdekking gezocht in Europa, de Verenigde Staten en Bagdad. Tijdens het bezoek van Erdogan aan het Witte Huis, begin november vorig jaar, zei president Bush: ‘De PKK is de gezamenlijke vijand van Amerika en Turkije’.

Amerika bevindt zich in een moeilijke positie. Het moet een politiek evenwicht zien te bewaren tussen twee belangrijke bondgenoten in deze turbulente regio: Navo-partner Turkije dat via zijn luchtmachtbasis Incirlik belangrijke logistieke steun geeft aan de Amerikaanse militairen in Irak; en de Koerden die sinds 1991 bondgenoten zijn in het noorden van Irak.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch