Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Communist president van Cyprus

25 feb
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Nicosia – De Grieks-Cyprioten hebben gisteren in meerderheid hun vertrouwen gegeven aan de communistische presidentkandidaat Dimitris Christofias. Hierdoor wordt Cyprus de enige lidstaat van de Europese Unie met een communist als president.

De 62-jarige Christofias was de favoriet voor de overwinning, omdat hij de steun had van de drie grootste partijen: zijn communistische Akel, de sociaal-democratische Edek en de conservatieve Democratische Partij (Diko).

De 59-jarige conservatief Ioannis Kasoulides, die vorige week zondag de eerste ronde van de presidentverkiezingen won, moest nu genoegen nemen met 46,6 procent van de stemmen.

Het belangrijkste thema van de verkiezingen was wie de belangen van de Grieks-Cyprioten het beste kon vertegenwoordigen in de komende onderhandelingen met de Turks-Cyprioten over de toekomst van de verscheurde eiland. De slogan van Kasoulides was ‘kijk vooruit’. Maar de meerderheid van de kiezers bestrafte hem voor zijn ‘foute’ keuze in 2004. Hij stemde toen in met het herenigingsplan van Kofi Annan terwijl 76 procent van de Grieks-Cyprioten tegen stemde. Het plan kwam volgens de tegenstanders tegemoet aan alle verlangens van Turkije en de Turks-Cyprioten en was een uitverkoop van de belangen van de Grieks-Cyprioten.

Christofias stemde tegen het plan en betoonde zich daarmee volgens zijn aanhang een ‘echte patriot’. Omdat hij ‘nee’ stemde zou hij meer speelruimte hebben om concessies te doen dan Kasoulides die door veel Grieks-Cyprioten niet wordt vertrouwd.

De communist Christofias geniet bovendien het voordeel dat hij heel populair is bij de Turks-Cyprioten. Volgens een recente peiling is Christofias bij 80 procent van de moslims in het noorden van Cyprus favoriet. Het geeft hem in beide gemeenschappen voldoende krediet om te onderhandelen en te vragen om in stemmen met pijnlijke concessies.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch