Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Communist Christofias wordt nieuwe president Cyprus

25 feb
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Nicosia – Cyprus krijgt een communistische president. De Grieks-Cyprioten gaven Dimitris Christofias gisteren tijdens de tweede en beslissende ronde meer stemmen dan zijn conservatieve rivaal Ioannis Kasoulides.

Met deze overwinning schrijft Christofias geschiedenis. Het is voor het eerst dat het staatshoofd van het strategische gelegen eiland in het oosten van de Middellandse Zee van communistische huize is. Daarmee wordt Cyprus de enige lidstaat van de Europese Unie met een president die betere banden heeft met het Kremlin dan met Brussel. Christofias wordt de machtigste man op Cyprus, omdat het eiland – net als Amerika – een presidentieel systeem kent.

Nadat president Papadopoulos vorige week zondag werd weggestemd, was de 62-jarige Christofias de favoriet voor de zege. Hij had de steun van de drie grootste partijen: zijn communistische Akel, de sociaal-democratische Edek en de Democratische Partij (Diko) van vertrekkend president Papadopoulos. Afgaande op de uitslag van de parlementsverkiezingen van 2006 kon hij daardoor rekenen op 58% van de stemmen.

Dat hij een meerderheid van 53% van de stemmen kreeg, betekent volgens analisten dat de conservatieve aanhang van ex-president Papadopoulos – bijna een derde van het electoraat – het stemadvies van zijn partij heeft opgevolgd. Veel conservatieve kiezers konden het echter niet over hun hart verkrijgen om op de communistische kandidaat te stemmen. Zij verwijten hem dat hij door zijn kandidatuur de herverkiezing van president Papadopoulos heeft geblokkeerd. Talloze verbitterde kiezers gaven daarom de voorkeur aan de conservatief Kasoulides en stemden uit protest blanco of maakten hun stembiljet ongeldig.

Zowel de sociaaldemocratische Edek als de centrum-rechtse Democratische Partij (Diko) hebben een harde lijn tegenover de wensen van de Turks-Cyprioten in het noorden van het verdeelde eiland. Zij stemden net als de communistische Akel ‘nee’ in het referendum van 2004 over het herenigingsplan van Annan. Maar de communistische Akel, van de nieuwe president, is minder nationalistisch en pragmatischer.

Christofias is een communist van de oude stempel. Hij studeerde geschiedenis in Moskou, spreekt vloeiend Russisch en heeft nauwe banden met het Kremlin. Als bestuurder heeft hij weinig ervaring. Hij is wel voorzitter van het parlement, maar hij heeft nooit een kabinetspost bekleed.

Omdat hij ‘nee’ stemde in het referendum over het Annan-plan zou hij meer speelruimte hebben om concessies te doen dan Kasoulides die met zijn ‘ja’ in het referendum volgens velen op Cyprus instemde met de uitverkoop van de belangen van de Grieks-Cyprioten. Bij de overweldigende meerderheid van de Turks-Cyprioten (80%) is Christofias de grote favoriet. Het geeft hem in beide gemeenschappen voldoende krediet om te onderhandelen en te vragen om in stemmen met pijnlijke concessies.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch