Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Communistisch gevaar bedreigt Cyprus’

23 feb
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Nicosia – ‘Stem niet op de zoon van Stalin’. En ‘vaarwel euro en welkom roebel’. Het zijn twee van de e-mails en sms-berichtjes die de ronde doen op Cyprus om de kiezers te waarschuwen voor het ‘communistische gevaar’.

Het is namelijk heel goed mogelijk dat Cyprus zondag de enige lidstaat van de Europese Unie wordt met een communist als staatshoofd. Presidentskandidaat Dimitris Christofias, de leider van de communistische Akel partij, is favoriet om morgen de verkiezingen te winnen van zijn conservatieve rivaal Ioannis Kasoulides. De grootste drie partijen hebben hun steun uitgesproken voor de communist. Hij kan rekenen op 58% van de stemmen als de kiezers net zo stemmen als bij de parlementsverkiezingen van 2006.

Christofias (62), die voorzitter is van het parlement, studeerde geschiedenis in Moskou. Hij spreekt vloeiend Russisch en heeft nauwe banden met het Kremlin.

Tegenstanders in het kamp van presidentskandidaat Kasoulides buiten het ‘communistische gevaar’ van Christofias zoveel mogelijk uit. Zo zouden zij het gerucht verspreid hebben dat het godsdienstonderwijs zal worden afgeschaft als de communist president wordt. Een woordvoerder voor de conservatieve kandidaat kritiseerde Christofias als ‘anti-Europees’. “Als Christofias onze president was geweest, zouden we nu geen lid zijn van de EU en geen deel uitmaken van de eurozone. Hij is tegen de vrije markt en economische concurrentie”.

Aanhangers van de conservatieve kandidaat Kasoulides halen alles uit de kast om de zwevende kiezers – bijna een derde van het electoraat – aan hun kant te krijgen. Een van de sms-berichten luidde de alarmklok met de tekst: ‘Laatste kans om te stemmen; wanneer Christofias wint, worden verkiezingen afgeschaft’.

En in e-mails waren foto’s bijgevoegd om de geadresseerden te waarschuwen voor het communistische gevaar. Op een foto is Christofias afgebeeld als Che Guevara. Op een andere is met het fotobewerkingsprogramma photoshop het reusachtige beeld van aartsbisschop Makarios in de voortuin van het aartsbisschoppelijk paleis vervangen door een beeld van Stalin. En er circuleren foto’s van een drastisch gewijzigde vlag van Cyprus: niet langer wit met twee olijftakjes, maar bloedrood met de hamer en sikkel.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch