Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Doden bij sneeuwchaos in Turkije

19 feb
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Sneeuwstormen in Turkije hebben hebben tot chaos en doden geleid. Toeristen in Istanbul werden net als de inwoners compleet verrast door de vrieskou en de sneeuw die met bakken uit de hemel viel. In Istanbul viel gisteren zeker 25 centimeter sneeuw.

Alle veerboten over de Bosporus werden voor een deel van de dag uit de vaart genomen en het openbaar vervoer was totaal ontregeld. Veel taxi’s durfden de rit over een van de twee bruggen over de Bosporus niet aan wegens de zware sneeuwval en de zware windstoten. Talloze automobilitsen kwamen vast te zitten in het barre weer. Ruim 300 van hen kregen van hulpverleners te eten. Bijna 130 daklozen en zwerfkinderen zijn tijdelijk in hotels ondergebracht. In diverse wijken van Istanbul viel de elektriciteit en daardoor de verwarming voor enkele uren uit. Alle scholen en universiteiten waren gesloten en ook een deel van de winkels en bedrijven hield de deuren dicht.

Voor zover bekend zijn er twee mensen doodgevroren. Meer dan duizend wegen naar dorpen in het oosten van Turkije zijn gesloten. Talloze dorpelingen zijn ingesneeuwd. In de oostelijk provincie Hakkari viel niet minder dan 70 centimeter sneeuw. De laagste temperatuur was in Erzerum, waar het zeker 14 graden vroor. Vooral ’s avonds en ’s ochtends is het extra gevaarlijk op de wegen door aanvriezing, zo waarschuwden de autoriteiten. Ook in buurland Griekenland zorgde het winterse weer voor chaotische taferelen. Athene was bedekt met een laag sneeuw van zo’n 20 centimeter. Veel vluchten van en naar Griekenland werden afgelast. Het koudefront dat vanuit het noorden van de Zwarte Zee voor zoveel sneeuwchaos zorgt, zou tot het midden van de week aanhouden, aldus meteorologen.

Reageren




*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch