Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Marco Hennis nieuwe grootmeester van Beatrix

18 feb
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Marco Hennis, de huidige consul-generaal in Istanbul, wordt over een maand de nieuwe grootmeester van koningin Beatrix. Hij volgt Ed Kronenburg op, die na amper een jaar is benoemd tot secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hennis (53), maakte volgens ingewijden een uitstekende indruk op de koningin toen zij vorig jaar maart een staatsbezoek bracht aan Turkije. Tijdens de twee dagen die zij samen met Willem Alexander en Maxima in Istanbul doorbracht, was Hennis de gastheer. Hij week niet van haar zijde tijdens de bezoek aan de Blauwe Moskee, de Hagia Sofia, de Grote Bazaar en de boottocht over de Bosporus. Hij vertelde enthousiast over ‘zijn’ stad aan het water.

De uit Haarlem afkomstige Hennis studeerde sociale en organisatie psychologie aan de Universiteit Leiden. Hij was werkzaam in Islamabad, Belgrado, Parijs (Wereldbank), Sarajevo en in de Afghaanse hoofdstad Kabul vertegenwoordigde hij Nederland als tijdelijk zaakgelastigde.

In de Nederlandse gemeenschap in Istanbul wordt het betreurd dat de joviale en zeer betrokken Hennis voortijdig zijn post verlaat. Nederlanders vinden het ook een ‘grote eer’ dat hij koningin Beatrix als hoogste functionaris gaat dienen. Hij staat bekend als een team-builder die met verve inhoud heeft gegeven aan het bevorderen van de betrekkingen tussen Nederland en Turkije.

“Hij heeft Istanbul in zakelijk en cultureel opzicht op de kaart gezet”, zegt Rudolf van Nunen, de executive chef-kok van het Kempinski hotel, waar hij kookte voor Beatrix en nauw samenwerkte met Hennis tijdens de voorbereiding van het staatsbezoek.

“Hennis is een grote bruggenbouwer”, aldus Van Nunen. “Hij is een goede luisteraar, heeft een warme persoonlijkheid en door zijn gastvrijheid in het Palais de Hollande (consulaat) wist hij een huiselijke, ondiplomatieke sfeer te creëren.”

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch