Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Alleen Orakel van Delphi kent winnaar op Cyprus

16 feb
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Nicosia – Wie zondag de presidentsverkiezingen op Cyprus wint? ‘Alleen Pythia weet het’, stelt het dagblad Politis verwijzend naar de bijzondere priesteres bij het Orakel van Delphi, die volgens de oude Grieken de toekomst kon voorspellen.

De verkiezingscampagne op het Griekse deel van het verscheurde eiland begon vorige zomer al en inmiddels zijn er niet minder dan 50 peilingen geweest. Geen van de belangrijkste drie kandidaten heeft een voorsprong kunnen opbouwen. Elk blijft steken op circa 30 procent van de stemmen. De eerste ronde belooft daarom een fotofinish te worden.

President Tassos Papadopoulos (74) hoopt volgende week zondag in de tweede ronde voldoende stemmen te krijgen voor zijn herverkiezing. Vooral oude Cyprioten steunen hem. En radicale nationalisten die zeggen geen enkele concessie aan de Turks-Cyprioten te willen doen om de impasse over de hereniging van Cyprus te doorbreken.

De communistische leider Demetris Christofias (62), die als voorman van de grootste fractie tevens voorzitter is van het parlement, heeft de reputatie flexibeler te zijn. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ioannis Kasoulides (59), nu als christen-democraat lid van het Europees Parlement, is conservatief en zou ook geneigd zijn water bij de wijn te doen. Hij verwijt Papadopoulos te star te zijn, maar heeft nagelaten zelf met concrete voorstellen te komen. Alle drie herhalen ze uitgesleten frasen die de Cyprioten al drie decennia horen.

De bejaarde president Papadopoulos was de afgelopen week diverse dagen buiten beeld. Dat voedde het gerucht in de media dat hij niet alleen verzwakt is door een virusinfectie, maar problemen heeft met zijn nieren en dialyse nodig had.

Zijn woordvoerster sprak de geruchten verontwaardigd tegen als ‘immoreel, onaanvaardbaar en verwerpelijk’. “Iedereen weet dat de president in goede gezondheid verkeert. Wat echt ziek is, is het niveau van politieke opppositie wanneer zulke lage methoden worden gebruikt.”

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch