Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Vrijheid voor hoofddoek zal leiden tot geweld’

7 feb
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

ISTANBUL – Al jaren droomt de 23-jarige Songül van een universitaire opleiding. “Ik word niet toegelaten wegens mijn türban (islamitische hoofddoek)”, zegt zij. Hoewel 99 procent van de Turken moslim is, worden vrouwen die hun geloof serieus nemen als tweederangsburgers behandeld, vindt Songül.

Samen met haar zus loopt ze langs de imposante ingang van de universiteit van Istanbul aan het Beyazit-plein in het toeristische hart van de oude stad. Songül is blij dat premier Erdogan het initiatief heeft genomen om het verbod op hoofddoekjes op universiteiten op te heffen. Al vindt ze het wel belachelijk dat een nieuwe wet gaat voorschrijven welke hoofddoekjes aanvaardbaar zijn en hoe ze – onder de kin – moeten worden dichtgeknoopt. Fel: “We mogen alleen losse hoofddoekjes om zoals oma’s en dorpsvrouwen in Anatolie en niet de strakke, modieuze die stadsvrouwen zoals wij gewend zijn.”

Ze is echter opgetogen dat er nu eindelijk een eind komt aan het verbod op hoofddoekjes. “Ik ben van plan om nu alsnog naar de universiteit te gaan. En veel van mijn vriendinnen ook”.

Er wordt een grote toeloop verwacht van godsdienstige vrouwen naar de universiteiten en dat zint rectoren en academici allerminst. Zij zien in de hoofddoek een politiek symbool van de radicale islam. Het afschaffen van het verbod is in hun ogen een poging om de scheiding tussen staat en geloof te ondermijnen. Een eerste stap op een hellend vlak in de richting van een religieuze staat.

Degenen die het hardste roepen dat ze de erfenis van Atatürk willen beschermen en diens pro-westerse normen en waarden, blijken tevens de felste tegenstanders van meer individuele vrijheid. In geen enkel van de 27 lidstaten van de EU verbiedt de overheid hoofddoekjes in het hoger onderwijs. Belgische moslima’s van Turkse afkomst die in Istanbul vakantie vieren, zijn er een voorbeeld van. “Ik studeer in Brussel voor dietiste en ondervind geen enkel probleem van mijn hoofddoek”, zegt Hatice Üstboga (23), die zich solidair verklaart met de strijd van haar Turkse ‘zusters’.

De invoering van een toleranter kledingbeleid lijkt echter niet tot meer harmonie op de campus te zullen leiden. “Er is nu al sprake van meer polarisatie”, aldus rechtenstudente Aysun Asil (21). “Er zijn al gevechten tussen godsdienstige en atheistische studenten. Het geweld zal alleen maar toenemen als er heel veel meisjes met hoofddoeken komen, zoals ik verwacht.”

Ook de 20-jarige studente Duygu Gür verwacht meer spanningen en geweld. “Sommigen, die onder invloed staan van radicale sekten, zullen speciaal naar de universiteit komen om rotzooi te trappen.”

Uit recente peilingen blijkt dat de meerderheid van de bevolking geen probleem heeft met de hoofddoekjes, die door twee op de drie vrouwen worden gedragen. Maar de oude, stedelijke elite – met generaals, rechters en rectoren – blijft zich verzetten tegen het afkalven van haar macht. Zij weigeren zich neer te leggen bij besluiten van de meerderheid in parlement, die nu in handen is van de groeiende en godsdienstige middenklasse. De seculiere fundamentalisten spreken al van de ‘dictatuur van de meerderheid’ en hebben aangekondigd dat ze het liberaliseren van het hoofddoekverbod zullen aanvechten bij het Constitutionele hof. En als dat niet helpt, gaan ze de druk op de generaals vergroten om de ‘gevaarlijk islamitische regeringspartij’ ten val te brengen, zoals ze ook deden in 1997.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch