Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse scholieren maken bloedvlag

19 jan
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul -Twintig middelbare scholieren uit de Turkse stad Kirsehir hebben een bijzondere Turkse vlag gemaakt door het nationale dundoek te beschilderen met hun eigen bloed. Daarna hebben ze hun bloedvlag ingelijst en opgestuurd naar de hoogste generaal, Yasar Büyükanit.

In een begeleidende brief lieten de jonge nationalisten de generaal weten dat ze deze vlag hadden gemaakt als symbool voor hun bereidheid hun bloed te geven voor het vaderland. Ook lieten ze weten dat ze liever wapens in hun handen hadden dan pennen.

De tieners hadden twee maanden met naalden in hun vingers geprikt om heel de vlag met hun bloed te kunnen kleuren.

De generaal prees de scholieren in een toespraak en zei dat hun initiatief symbolisch was voor het feit dat de natie bereid is ‘zijn bloed te vergieten voor de heilige zaak van onze nationale eenheid’.

Extreme vormen van nationalisme zijn het afgelopen jaar toegenomen in Turkije. Hrant Dink, de Turks-Armeense journalist, werd er een jaar geleden slachtoffer van. De 17-jarige dader Ogün Samast had een Turkse vlag op zak toen hij Dink in het hoofd schoot. Hij zei dat hij de christelijke journalist had vermoord, omdat deze gezegd zou hebben dat het ‘Turkse bloed smerig’ was.

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos