Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Grote ambities ING Turkije

18 jan
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Foto: Slawomira Kozieniec

Istanbul – ING streeft in Turkije de komende vijf jaar naar een forse groei. Per jaar is de ambitie 30%. En aan het eind van 2012 wil de Nederlandse bankverzekeraar zijn marktaandeel in Turkije hebben verdubbeld van 3% naar 6%.

Dat hebben Eli Leenaars, lid van de Raad van Bestuur van de ING Groep, en Hakan Eminsoy, president en ceo van de Oyak bank, gisteren in Istanbul bekendgemaakt bij de presentatie van de toekomstplannen in Turkije.
ING heeft met de acquisitie van de Turkse Oyak bank een bank met enorme potentie in handen gekregen, aldus Leenaars. Hij noemde Turkije een attractieve en opwindende markt met een dynamische, snel groeiende economie. Leenaars: ‘Hoe beter we de Oyak bank leerden kennen, des te meer begonnen we de bank te waarderen. Oyak heeft 1,3 miljoen klanten, een uitgebreid netwerk vestigingen, een sterk management en zeer betrokken en gemotiveerde werknemers. We hebben een goede deal gesloten en we zijn erg tevreden.’

Hij maakte bekend dat ING ongeveer 200 miljoen euro minder heeft betaald voor de Oyak bank dan vorig jaar overeen was gekomen. De deal was gesloten in dollars en door de waardedaling van de dollar is de prijs uiteindelijk lager uitgevallen.

In de komende vijf jaar zal het aantal vestigingen worden uitgebreid van 363 tot meer dan 600. Binnen drie jaar verwacht de bank in Turkije zeker 2500 nieuwe banen te creëren. Voor de groei tot 2012 is $900 miljoen beschikbaar. Het omvormen van de Oyak bankgebouwen, gevels, interieurs, logo’s, briefpapier en dergelijke zal dit jaar 14 miljoen euro kosten.

IMG_7132 (600 x 400)De slogan van de bank in Turkije wordt ‘eenvoudig en praktisch bankieren’. De oranje bedrijfskleur van ING en de leeuw uit het logo zullen in heel het land bekend worden, aldus Leenaars. ‘Turkije zal oranje kleuren’. Bij de uitbreiding van het aantal vestigingen is de prioriteit locaties waar de meeste mensen hun dagelijkse boodschappen doen.

Van de drie groeipijlers van ING – directbankieren, pensioenen en levensverzekeringen – heeft de bank ook in Turkije grote verwachtingen.

Van aangekondigde protestacties door nationalisten en gepensioneerde militairen tegen de ‘uitverkoop van de Oyak bank aan het buitenland’ is amper iets terechtgekomen. ‘Hooguit dertig klanten hebben hun rekeningen opgezegd”, aldus Eminsoy.

Leenaars sprak categorisch tegen dat de ING de Koerdische separatisten van de PKK steunt in hun aanvallen tegen Turkse burgers en militairen door te investeren in landmijnen. ‘ING heeft nooit geïnvesteerd in of financiële banden gehad met bedrijven die landmijnen vervaardigen of andere controversiële wapens. Ik ben bereid dat te herhalen waar ik ook ben, 24 uur per dag, tegen wie dan ook. Dat kan ik zeggen met een zuiver geweten. We hadden aandelen van een klant ter waarde van circa $5 miljoen in wapenbedrijven. Die klant is gevraagd zijn aandelen ergens anders onder te brengen. Dat was in 2004 of 2005, dus lang voordat er sprake was van de overname van de Oyak bank’.

De ING-manager wilde niet rechtstreeks ingaan op de vraag of ING belangstelling heeft voor de Halk bank – beheerd vermogen circa 17 miljard euro en ruim 500 vestigingen – een van de laatste staatsbanken in Turkije die volgens een belofte aan het IMF geprivatiseerd zal worden. ‘In alle markten waar wij een belangrijke investeerder zijn, kijken we altijd uit naar kansen en evalueren wij kansen. Turkije vormt daarop geen uitzondering. We doen dat in Polen, Roemenië, China, India en Noord-Amerika. In al onze belangrijke markten zijn we op zoek naar kansen.’

Van het bericht dat Turkije het meeste risico loopt schade te ondervinden door de wereldwijde kredietcrisis is men bij ING niet onder de indruk. Woordvoerder Nanne Bos reageerde desgevraagd op de analyse voor de Kredietcrisis Risico Index en zei in Istanbul dat ING er vertrouwen in heeft dat Turkije in staat is het hoofd te bieden aan de kredietcrisis. ‘Wij geloven in de Turkse economie. Bovendien is de financiële sector in dit land robuust. Wij investeren hier voor de lange termijn’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch