Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Gül: Geen politieke oplossing voor PKK

10 jan
2008
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Een politieke oplossing voor de oorlog tussen het Turkse leger en Koerdische separatisten is uitgesloten. Dat heeft de Turkse president, Abdullah Gül, gezegd na een onderhoud met president Bush in het Witte Huis.

Gül impliceerde dat onderhandelen over het conflict geen optie is, omdat het gaat om ‘terroristen’ die ‘bases hebben in het buitenland en aanvallen uitvoeren op de veiligheidsdiensten en burgers’.

Hij vergeleek de rebellen van de verboden Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) met extremisten van al-Qaeda.

De guerrilla-oorlog tussen de Koerdische nationalisten en de Turkse strijdkrachten duurt al bijna een kwart eeuw en heeft volgens Ankara aan zeker 37.000 mensen het leven gekost.

President Bush prees Turkije als ‘een belangrijke strategische partner’ en als een ‘fantastisch voorbeeld’ voor de rest van de islamitische wereld, omdat Turkije een ‘bloeiende democratie is in een land dat voornamelijk islamitisch is’. Bush hield een pleidooi voor de Turkse aspiraties om lid te worden van de Europese Unie. ‘Ik geloof er sterk in dat Europa er wel bij vaart als het Turkije toelaat als lid’, aldus Bush. Hij noemde Turkije een ‘constructieve brug naar de islamitische wereld’.

Bush en Gül onderstreepten dat de PKK een gezamenlijke vijand is. Volgens medewerkers van de president had Bush ook de noodzaak onderstreept van verdere democratisering en economische ontwikkeling van het arme en vooral door Koerden bewoonde zuidoosten van Turkije. Daarmee kan worden voorkomen dat er steeds weer jonge Koerdische mannen en vrouwen de bergen in trekken om zich aan te sluiten bij de rebellen van de PKK.

Om een ‘blijvende politieke oplossing’ te bereiken voor het conflict heeft het Witte Huis er bij de Turkse regering op aangedrongen intensiever samen te werken met de politieke leiders van Irak: met premier Nuri al-Maliki, met de Koerdische president Jalal Talabani en met de Koerdische leider van Noord-Irak, Massoud Barzani. ‘Dit gaat nu al zo lang door dat het tijd wordt om er een eind aan te maken’, aldus Dana Perino, de woordvoerder van Bush.

De populariteit van Amerika onder de Turken bevindt zich op een historisch dieptepunt. Maar de afgelopen twee maanden zijn de betrekkingen tussen beide Navo-partners aanzienlijk verbeterd nadat president Bush premier Erdogan begin november actieve steun beloofde in de Turkse ‘oorlog tegen het terrorisme van de PKK’. Turkse generaals krijgen sindsdien de meest actuele informatie van Amerikaanse spionagevliegtuigen over de bewegingen en schuilplaatsen van de Koerdische rebellen. Op basis daarvan heeft de Turkse luchtmacht in december – met instemming van Amerika – drie keer luchtaanvallen uitgevoerd op eenheden van de rebellen in de bergen van Noord-Irak. Daarbij zouden volgens de generaals honderden PKK-rebellen zijn gedood.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch