Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Honderden PKK-terroristen gedood’

24 dec
2007
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Bij recente bombardmenten en beschietingen van schuilplaatsen van Koerdische rebellen in Noord-Irak zijn ‘honderden terroristen geelimineerd’. Dat heeft de Turkse generale staf bekendgemaakt.

De verklaring kwam nadat zeker tien F-16 gevechtsvliegtuigen en Cobra gevechtshelikopters zaterdag stellingen bombardeerden van de PKK in het ruige en besneeuwde Kandilgebergte. Vorige week zondag bombardeerde de Turkse luchtmacht met 50 toestellen drie uur lang doelwitten van de PKK.

Informatie over de bewegingen van de PKK-guerrilla’s, hun schuilplaatsen en munitiedepots krijgen de Turkse generaals sinds kort van Amerikaanse U-2 spionagevliegtuigen boven Noord-Irak en van onbemende RQ-4 Global Hawk waarnemingstoestellen. President Bush heeft premier Erdogan tijdens diens onderhoud in het Witte Huis deze ‘real time’ informatie toegezegd in de strijd tegen ‘onze gezamenlijke vijand, de PKK’.

Premier Erdogan heeft de generaals toestemming gegeven voor precisiebombardementen en beperkte militaire offensieven. Het doel is zoveel mogelijk PKK-guerrilla’s uit te schakelen, hun aanvoerroutes te blokkeren en burgerslachtoffers te voorkomen.

Ondertussen werkt premier Erdogan aan een omvattend plan om de Koerdische kwestie op te lossen. De details zijn vooralsnog geheim, maar uitlatingen van diverse politici wijzen er op dat gedacht wordt aan het beeindigen van de discriminatie van de Koerdische taal en cultuur, het verruimen van de mogelijkheden om PKK-leden die geen bloed aan hun handen hebben amnestie te verlenen en het verruimen van de democratie.

 

Reageren
*

Erdogan de Onoverwinnelijke verliest veldslag aan de Bosporus

‘Nationale held’ Imamoglu kan uitgroeien tot rivaal van Erdogan

Historische nederlaag voor Erdogan in Istanboel

Erdogan schiet met grof geschut om Istanboel te behouden