Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Kleermaker Gümüs wil terug

1 mrt
2007
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Familie heeft heimwee en wil weer in Nederland wonen

KAYSERI

De Turkse kleermaker Zekeriya Gümüs heeft gisteren een brief overhandigd aan koningin Beatrix waarin hij haar om bemiddeling vraagt voor zijn terugkeer naar Nederland. Gümüs gaf haar zijn verzoekschrift tijdens het bezoek van de koningin aan de stad Kayseri in het islamitische hartland van Turkije.

De kleermaker, die jaren in de Amsterdamse Pijp woonde en hét voorbeeld was van de geïntegreerde Turk, werd in oktober 1997 het land uitgewezen, omdat hij illegaal in Nederland verbleef. Dat leidde tot protestacties van wijkbewoners en tot vragen in de Tweede Kamer. Hij kreeg geen verblijfsvergunning, omdat hij niet vijf jaar aaneengesloten in Nederland had gewoond.

Op uitnodiging van het actualiteitenprogramma Netwerk kwamen Gümüs, zijn vrouw en twee zonen uit de stad Konya naar Kayseri. Op de vraag waarom hij zo graag teruggaat naar Nederland, zei Gümüs: ,,Turkije is mijn land en mijn familie woont hier, maar in Nederland is het beter. Vooral mijn vrouw en mijn zonen hebben heimwee.”

Koningin Beatrix ontmoette in Kayseri zeven gezinnen die vrijwillig naar Turkije waren teruggekeerd. Sommigen, zoals Hidayet Sahin (62) uit het bergdorpje Kayapinar, omdat hij werkloos en oud was.

Anderen, zoals Ibrahim Can (42), om hier een nieuw bedrijf te beginnen. Hij werkt voor de Nederlandse modeketen Vanillia en stuurt per maand duizenden stuks dameskleding naar Nederland.

De koningin toonde begrip en medeleven voor de moeilijke financiële situatie waarin sommige van de oudere remigranten verkeren. Enthousiast reageerde ze op het goede Nederlands van de teruggekeerde Turken en het initiatief van enkelen om met hun ervaring uit Nederland in Turkije een bedrijf te beginnen.

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos